Vrachtwagensluis begint na vijf jaar eindelijk vruchten af te werpen : Bijna halvering van aantal vrachtenwagens in centrum

Dagelijks denderen er vrachtwagens door Zelzate-centrum, maar wel steeds minder.
Kristof Vereecke Dagelijks denderen er vrachtwagens door Zelzate-centrum, maar wel steeds minder.
Het aantal vrachtwagens dat elk jaar door Zelzate-centrum dendert, is bijna gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers van de politiezone Puyenbroeck die statistieken bijhoudt sinds de invoering van de vrachtwagensluis. Zo werden in 2018 nog 1.733 vrachtwagenchauffeurs op de bon geslingerd, in de eerste tien maanden van dit jaar waren dat er ‘maar’ 630.

Dagelijks denderen honderden  vrachtwagens door het centrum van Zelzate. Daarom werd in de zomer van 2014 een digitale vrachtwagensluis geïnstalleerd vlakbij het gemeentehuis. Alle vrachtwagens die niet in Zelzate-centrum moeten zijn, vliegen onverbiddelijk op de bon. De eerste jaren leek de sluis amper effect te hebben, vooral ook omdat de politiediensten geen tijd hadden om te controleren, maar sinds dit jaar lijkt de kentering ingezet. Daar waar in 2018 nog 1.733 vrachtwagenchauffeurs tegen de lamp liepen, waren dat er dit jaar amper 630. 

Minder passanten

Volgens korpschef Koen Van Poucke zijn er ook echt minder passanten. “Het preventieve effect van een zichtbaar opgestelde vrachtwagensluis die aangekondigd wordt met verkeersborden, in combinatie met gerichte acties, begint eindelijk zijn vruchten af te werpen”, klinkt het. Binnen de administratie van de gemeente wordt ondertussen nagedacht over een hertekening van de R4 in het centrum om de leefbaarheid te verhogen. Die plannen kaderen in een groot masterplan voor de kanaalgemeente. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.