Verroest marineschip vaart over kanaal Gent-Terneuzen naar laatste rustplaats: “Al bijna 20 Franse oorlogsbodems gesloopt in Gentse haven”

Zaterdag passeerde opnieuw een Frans marineschip over het kanaal Gent-Terneuzen.
Facebook Zaterdag passeerde opnieuw een Frans marineschip over het kanaal Gent-Terneuzen.
Zaterdag passeerde er (opnieuw) een oud Frans marineschip over het kanaal Gent-Terneuzen. De Franse marine laat al sinds 2013 oude oorlogsschepen slopen in Gent.

Vaak gaat het om schepen met een serieuze staat van dienst. Sommige werden zelfs ingezet tijdens de Golfoorlog. De schepen worden gesloopt op de terreinen van Galloo in de Scheepzatestraat in de Gentse haven. In totaal worden 20 Franse oorlogsschepen gesloopt in Gent. Dit jaar zijn de laatste twee aan de beurt. Het Gentse bedrijf Galloo is één van de 23 erkende sloperijen in Europa.

Asbest

Een marineschip slopen duurt zes tot acht maanden. “De eerste vier maanden zijn nodig om al het asbest te verwijderen”, klinkt het bij Galloo. “Nadien duurt het nog nog eens vier maanden om het volledige schip te ontmantelen.” Alle materiaal van de Franse oorlogsvloot wordt gescheiden en 98 procent wordt gerecycleerd. Het beste staal gaat naar ArcelorMittal, de rest vindt zijn weg naar Turkije en Egypte.