Streng beveiligde vrouwenafdeling Sint-Jan Baptist krijgt positieve evaluatie

“Er is een nieuwe weg ingeslagen en het vertrouwen is hersteld”

De streng beveiligde afdeling Levanta van Sint-Jan-Baptist.
Foto Eric De Mildt De streng beveiligde afdeling Levanta van Sint-Jan-Baptist.
Levanta, de streng beveiligde vrouwenafdeling voor geïnterneerde vrouwen van psychiatrisch centrum Sint-Jan Baptist in Zelzate, heeft een positieve evaluatie gekregen van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. 

Nog niet zo lang geleden kreeg de afdeling veel kritiek nadat uitlekte dat er gesprekken van de patiënten met familieleden afgeluisterd werden. Sint-Jan Baptist besliste na de controverse zelf om de afluisterapparatuur te verwijderen. Het stelde ook een nieuw huishoudelijk reglement op rond privacy van de patiënten. Die krijgen in de toekomst ook meer mogelijkheden om contact te hebben met de familie. Daarnaast krijgt de interne ombudsman steun van de Vlaamse ombudsman.

Opleiding

De ingrepen zorgen ervoor dat de afdeling een positieve evaluatie krijgt van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. “Er is een nieuwe weg ingeslagen en het vertrouwen is hersteld”, staat te lezen in het rapport. Het agentschap verwijst bovendien naar een doorgedreven opleiding van het personeel om agressie te de-escaleren en het aantal fixaties te beperken. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid laat ook weten op korte termijn geen extra inspecties meer te plannen. De afdeling wordt wel gemonitord. Eind oktober wordt een nieuwe stand van zaken opgemaakt.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.