Romeinen palmen gemeentepark in

Jonas Wielandt met twee Romeinse gladiatoren in het gemeentepark.
Foto Kristof Vereecke Jonas Wielandt met twee Romeinse gladiatoren in het gemeentepark.
Komend weekend wordt het gemeentepark twee dagen lang een Romeinse Vestiging. Er zijn gladiatorenshows, initiaties, ambachten, Romeinse catering, enzovoort. Vandaag kunnen de scholen al een eerste keer een kijkje gaan nemen naar het Romeins spektakel aan de watertoren.

"Het is mijn grote droom cultuur en natuur hand in hand te laten gaan in Zelzate", zei Jonas Wielandt vorig jaar bij de voorstelling van zijn nieuwe vzw Give it Back, die zich inzet voor de natuur en de dieren in Zelzate. Iets wat lijkt te lukken. Zo lanceerde Wielandt al heel wat kleinere initiatieven voor de natuur in de kanaalgemeente. Komend weekend komt ook het culturele luik een eerste keer aan bod. Zo organiseren Give it Back en de cultuurraad samen een Romeins weekend in het gemeentepark. Het gedeelte van het park aan de watertoren wordt volledig omgebouwd tot Romeins kamp. Twee dagen lang wanen de bezoekers zich er in de tijd van Julius Caesar. "Het park opent elke dag om 10 uur. De hele dag is er van alles te beleven zoals gladiatorenshows en initiaties boog- en katapultschieten. Je kan er ook Romeinse gerechten komen proeven en medewijn drinken. Alles staat in het teken van het oude Rome."


Wie wil kan op zaterdagavond zelfs aanschuiven aan een echte Romeinse feestdis tijdens de Romeinse barbecue. "Voor Zelzate is dit iets compleet nieuws, maar ik hoop dat de mensen er echt van genieten." Morgen mogen de scholen de spits afbijten. Meer dan 400 scholieren kunnen er aan den lijve ondervinden hoe het leven er in de tijd van de Romeinen aan toeging. De inkom tijdens het evenement is gratis. (KVZ)