Opnieuw oproep van bezorgde mama over gevaarlijke oversteek R4: “Elke dag dat mijn zoon de Kanaalstraat over moet, houd ik mijn hart vast”

Definitieve omvorming Zelzaatse ringweg pas in 2027 klaar

De oversteek van de R4-Oost ter hoogte van de Kerkstraat blijft elke dag een beproeving voor veel fietsers.
Kristof Vereecke De oversteek van de R4-Oost ter hoogte van de Kerkstraat blijft elke dag een beproeving voor veel fietsers.
De gevaarlijke situatie voor fietsers en voetgangers bij het oversteken van de R4 in Zelzate blijft de gemoederen bedaren. Tijdens het halfuurtje van de burger kwam een bezorgde mama van twee zonen haar bezorgdheid uiten over de oversteekplaats ter hoogte van de Kerkstraat. Toen ze daarbij verwees naar het tragische overlijden van de 14-jarige Maxime Van Haute bij het oversteken van een drukke gewestweg in Kluizen kon ze haar tranen amper bedwingen.

De R4-Oost is al jaren een heikel punt. Al tientallen jaren schreeuwen Zelzatenaren dat het allesbehalve veilig is voor fietsers en voetgangers om er over steken. Vorige week haalde de 11-jarige Tias Van Waesberghe de kranten nadat hij minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA) een tweet stuurde over de verkeerslichten op de Rijkswachtlaan. Maar het blijft niet bij één kruispunt. Het kruispunt met de Leegstraat, de Kerkstraat, de Caluslaan, de Assenedesteenweg,…. Het wordt mama Debby Adam allemaal te veel en dus kwam ze haar bezorgdheid uiten tijdens het halfuurtje van de burger. 

“Kan er geen oplossing bedacht worden? Verkeerslichten of gemachtigd opzichters. Er moet toch iets gebeuren. Mijn zoon verloor vorige week een vriend in Kluizen toen die jongen een gelijkaardige weg over moest. Dat moet toch de ogen openen

Bezorgde mama Debby Adam

“Deze week kwam mijn zoon mij vragen of hij alleen naar school mag met de fiets. Een normale vraag van een tiener, maar sinds die dag houd ik elke dag mijn hart vast als hij de R4 ter hoogte van de Kerkstraat over moet. Door het drukke verkeer is het er levensgevaarlijk.”

Gemachtigd opzichters 

Debby pleit voor extra maatregelen. “Kan er geen oplossing bedacht worden? Verkeerslichten of gemachtigd opzichters. Er moet toch iets gebeuren. Mijn zoon verloor vorige week een vriend (Maxime Van Haute, red.) in Kluizen toen die jongen een gelijkaardige weg over moest. Dat moet toch de ogen openen.” 

Begrip

Burgemeester Brent Meuleman (sp.a) toonde begrip. “Wij zijn ons bewust van de situatie. Ook ik ben nog steeds niet bekomen van het ongeval in Kluizen. Als gemeentebestuur proberen we echt concrete maatregelen te nemen. Zo hebben we de Markt omgevormd tot fietsstraat, gaan we schoolstraten invoeren,…. Maar de doortocht van de R4 blijft een probleem. Helaas is die weg de bevoegdheid van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en kunnen we zelf niet veel doen. De echte oplossing komt er bij de volledige omvorming. Wij proberen in de besprekingen met AWV onze bekommernissen over te maken. Ik ben ervan overtuigd dat de omvorming de oplossing kan zijn.”

Detail

Eén detail: de omvorming van de R4 in Zelzate start pas in 2022. De volledige werken zullen pas in 2027 klaar zijn. Tegen dan zijn de kinderen die nu dagelijks de R4 in Zelzate over moeten al lang niet schoolplichtig meer. Een vaststelling die de Zelzatenaar al jaren meesleept. Ook in 2002 werd al geklaagd over de onveilige situatie. 25 jaar later zal de situatie hopelijk opgelost zijn. Tot die tijd houden tientallen moeders en vaders dagelijks hun hart vast.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Myra Frans

    Volgens mij gaat er aan de R4 door Zelzate niks gebeuren, geen plannen gezien de voorbije weken die het centrum aanpakken. Dus alles blijft hetzelfde!!

  • Evelien Verhulst

    Je kan ook 50 m verder fietsen en het kruispunt aan het gemeentehuis nemen met verkeerslichten. Verkeerslichten op 50m van elkaar zou mijn inziens enkel nog meer hinder veroorzaken als de brug open staat.

  • WILLIAM TAELMAN

    In België moeten eerst enkele slachtoffer vallen voor ze iets doen , in Nederland zorgen ze beter voor de schoolgaande kinderen kijk maar eens naar de fietspaden en dan hebben ze nog een goede begroting , wat gebeurt er met onze belastingen die wij betalen ?????