Open Vld’ers weigeren te poseren met collega-gemeenteraadsleden van PVDA: “Ik sta niet op foto met communisten”

PVDA-raadsleden reageren: “Het zegt meer over hen dan over ons”

Het officiële portret van de Zelzaatse gemeenteraad ‘in the making’. Zonder Open Vld'ers Bruggeman en Bruggheman.
Kristof Vereecke Het officiële portret van de Zelzaatse gemeenteraad ‘in the making’. Zonder Open Vld'ers Bruggeman en Bruggheman.
Twee Zelzaatse Open Vld-raadsleden, waaronder ex-burgemeester Frank Bruggeman, hebben maandag verzaakt om te poseren voor de officiële groepsfoto van de gemeenteraad. De twee weigeren op foto te gaan met hun collega-raadsleden van PVDA.

“Ik sta niet op foto met communisten”, motiveerden Frank Bruggeman en Filip Bruggheman hun beslissing. “Uit principe”, bleven ze voor de rest heel kort. Het Oost-Vlaamse Zelzate wordt momenteel bestuurd door een dieprode coalitie van sp.a en PVDA. De kanaalgemeente is de eerste gemeente in Vlaanderen waar PVDA in het schepencollege zit. Het veroorzaakte begin dit jaar heel wat heisa onder de traditionele partijen en lokte zelfs de nationale pers naar de oevers van het kanaal Gent-Terneuzen. Bij Frank Bruggeman en zijn bijna naamgenoot zit het blijkbaar nog steeds erg hoog dat hun gemeente bestuurd wordt door een diep rood bestuur.

Frank Bruggeman in betere tijden als burgemeester.
Wannes Nimmegeers Frank Bruggeman in betere tijden als burgemeester.

Weinig applaus

Op veel applaus van de andere gemeenteraadsleden moesten de twee evenwel niet rekenen. “Dat is voor hun rekening. Ik zie het probleem niet om op de foto te gaan. We zijn toch allemaal gemeenteraadslid? Die mensen zaten ook zes jaar geleden al in de gemeenteraad”, reageerde ex-schepen en partijgenoot Kristof Stevelinck (Open Vld). Burgemeester Brent Meuleman (sp.a) probeerde het luchtig op te vatten en maakte een aantal grapjes tijdens de fotoshoot. “Hoe moet je er anders mee omgaan?”  Ook bij PVDA lijken ze er hun slaap niet voor te laten. “Hoe kleinzerig”, reageerde schepen Geert Asman (PVDA). “Het zegt meer over hen dan over ons. Bruggeman en Bruggheman zijn gewoon slechte verliezers. Meer woorden moet je daar niet aan vuil maken.”

Harde oppositie

De twee laten het alvast niet aan hun hart komen. Bruggeman kondigde bij zijn afscheid als burgemeester al aan keiharde oppositie te zullen voeren. Maandagavond voegde hij de daad ook bij het woord. Tijdens een punt over het al dan niet verhogen van de belasting op grof huisvuil, probeerde hij PVDA aan te wrijven dat ze hun verkiezingsbeloftes niet nakomen. “Jullie beloofden twee gratis ophalingen per jaar en nu moeten we stemmen over het behoud van het oude tarief. Dat betekent dat jullie de staart al meteen intrekken.” PVDA verweerde zich door te zeggen dat ze de gratis ophalingen onderzocht hebben, maar op een njet stuitten bij afvalintercommunale IDM. “Daarom voeren we als enige gemeente binnen IDM de belasting op grof huisvuil niet op.” Waarop Bruggeman beloofde volgende gemeenteraad het verkiezingsprogramma van de nieuwe toekomstcoalitie mee te brengen. Het beloven nog boeiende gemeenteraden te worden de komende jaren in Zelzate.  
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  Ze willen niet op de foto maar centen opstrijken ,dat wel ? Of hoe hypocriet kan je zijn.

 • Gerda Rousseau

  Ik ben zelf een overtuigd V.B-er. en ik vind dat als ze genoeg zetels hebben om mee beleid te voeren, de anderen zich daarbij moeten neerleggen, ook al liggen hun idealen nog zover uit elkaar. Dat is democratie!

 • WILLIAM TAELMAN

  Belachelijk en kinderachtig voor volwassen mensen , het mensdom en dierenrijk

 • Lut Reyskens

  Ver erover.

 • Peter Janssens

  Ben volledig anti-PVDA, maar dit vind ik niet kunnen. Ze hebben (jammergenoeg) zetels gekregen, werk ermee samen.