Oost-Vlaamse oude graanjenever van Stokerij Eenvoud: “Iedereen heeft de mond vol van gins, maar jenever is de moeder aller gins”

HLN kiest Hét Streekproduct 2019

Frederik Buyens en zijn vrouw Kaat Van Herck in Stokerij Eenvoud met de Zelzaatse jenever.
Kristof Vereecke Frederik Buyens en zijn vrouw Kaat Van Herck in Stokerij Eenvoud met de Zelzaatse jenever.
De Fransman heeft zijn cognac, de Schot zijn whisky, de Rus zijn wodka en de Zelzatenaar zijn jenever. Frederik Buyens (36) en Kaat Van Herck (40) van Stokerij Eenvoud blazen het vijfhonderd jaar oude streekproduct vanuit hun garage nieuw leven in. Volgens de twee liefhebbers heeft hun Zelzaatse jenever alles om de wereld te veroveren. “Gin is hipper dan ooit, maar eigenlijk is jenever de moeder aller gins.”

In een omgebouwde garage in de Wachtebekestraat in Zelzate vind je met Stokerij Eenvoud vermoedelijk de kleinste stokerij van het land. Het is het heiligdom van Frederik Buyens en zijn vrouw Kaat Van Herck. Wie er binnenwandelt, voelt de passie meteen. Aan de muur hangt een groot bord met daarop de tekst ‘Een distillateur is een créateur’. “Iedereen kan dingen namaken, maar iets origineels creëren, is een pak moeilijker”, verklaart Frederik, die de passie voor het stoken als kind al meekreeg. “Mijn vader maakte graag wijn, met fruit dat hij kreeg van de boeren of met wat overschot van druiven. Op zijn eigen manier was hij een créateur. Zo stond ik als 4-jarig kind met mijn voetjes te stampen in de druiven.” 

Mijn vader maakte graag wijn, met fruit dat hij kreeg van de boeren of met wat overschot van druiven. Zo stond ik als 4-jarig kind met mijn voetjes te stampen in de druiven

Frederik Buyens

Het werd een passie die hem nooit meer losliet. “Kaat en ik zijn echte Bourgondiërs. We eten en drinken graag. Op een dag groeide het idee om zelf alcohol te stoken. Later heb ik in Hasselt een cursus distillateur gevolgd. Geloof me: jenever stook je niet zomaar. Het is een eeuwenoud ambacht dat overgeleverd moet worden van kenner tot kenner.”

Op het etiket van de Zelzaatse jenever vind je de volledige skyline van Zelzate.
Kristof Vereecke Op het etiket van de Zelzaatse jenever vind je de volledige skyline van Zelzate.

Liefde in een fles

Ondertussen mogen Frederik en Kaat zich ook distillateur noemen. Hun Zelzaatse jenever is erkend als streekproduct en draagt het prestigieuze O’de Flander-label. De titel streekproduct nemen ze ook erg letterlijk. “De spelt voor onze jenever groeit in Assenede, wordt gemalen in De Stenen Molen in Ertvelde en gestookt in Zelzate. Lokaler kan niet.” Het resultaat is een pure liefde in een fles. “We maken een zachte jenever, ook al is hij 38 graden. Het is de puurheid van het product die onze jenever zo lekker maakt. Iedereen heeft tegenwoordig de mond vol van gins, maar eigenlijk is jenever de moeder aller gins.” 

De spelt voor onze jenever groeit in Assenede, wordt gemalen in De Stenen Molen in Ertvelde en gestookt in Zelzate. Lokaler kan niet

Frederik Buyens

Missie

Frederik en Kaat hebben dan ook een missie: jenever opnieuw hip maken. “Tijdens de Gentse Feesten hebben we cocktails gebrouwen op basis van onze jenever in combinatie met Oost-Vlaams fruitsap. Het resultaat was geweldig. Wij Belgen moeten wat fierder zijn op onze jenever. En wij Zelzatenaren wat meer op onze gemeente. Vandaar dat we ook bewust voor de naam Zelzaatse jenever hebben gekozen. Op het etiket vind je trouwens de volledige skyline van de gemeente, inclusief brug, windmolens en een zwarte kat. Verwijzend naar de legendarische volkswijk De Katte, waar Eddy Wally altijd gewoond heeft”, knipogen Frederik en Kaat.

Het Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen streek, met een traditie van minimum 25 jaar en… geniet natuurlijk bekendheid bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan via de HLN app. Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De Buurt en stem op jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je op www.hln.be/streekproduct.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • WILLIAM TAELMAN

    Goede jenever , top