Nog 3 dagen! Laatste Katse volkscafé maakt zich op voor vijf dagen Katte Kermis: “We moeten zorg dragen voor onze rijke kermistraditie”

Ooit telde befaamde volkswijk maar liefst 26 cafés

Cindy De Roo in haar café: "Ik krijg nu al kippenvel als ik denk aan de dansende mensen op straat!"
Kristof Vereecke Cindy De Roo in haar café: "Ik krijg nu al kippenvel als ik denk aan de dansende mensen op straat!"
Ooit telde de befaamde volkswijk De Katte 26 cafés, vandaag schiet enkel café De Zwarte Kat nog over. Uitbaatster Cindy De Roo telt ongeduldig de dagen af naar Katte Kermis. “Het worden opnieuw vijf drukke, maar onvergetelijke dagen”, blikt Cindy vooruit. “Ik krijg nu al kippenvel als ik denk aan al die dansende mensen op straat.”

Als de Katte feest viert, komt heel het Meetjesland naar Zelzate. Dat is al meer dan vijftig jaar het geval. Elk jaar is het langs de Assenedesteenweg vijf dagen lang over de koppen lopen. Toch lijkt het evidenter dan het is. Vroeger telde de legendarische volkswijk, waar ooit ene Eddy Wally het levenslicht zag, maar liefst 26 cafés. Dit jaar is dat er nog één: café De Zwarte Kat. Dankzij de succesvolle Katse Feesten, die georganiseerd worden door de plaatselijke scouts, de plaatselijke feestcommissie en café De Zwarte Kat blijft Katte Kermis voor elke Zelzatenaar de belangrijkste afspraak van het jaar. “En ik hoop dat het nog lang zo mag blijven”, zegt Cindy De Roo. “Katte Kermis is een traditie die we moeten koesteren. Ik ken geen enkele kermis die leeft zoals de onze.”

“Ik krijg nu al kippenvel als ik denk aan al die dansende mensen op straat.”

Cindy De Roo

Druk programma

Ook dit jaar spaart Cindy kosten noch moeite om het volk naar haar café te lokken. “Zaterdagavond, de zondag van de stoet en de afsluitende dinsdag met het vuurwerk blijven de drukste dagen. Ik krijg nu al kippenvel als ik denk aan al die dansende mensen op straat”, zegt ze. Er zal ongetwijfeld ook dit jaar gedanst worden. Aan het programma van de Zwarte Kat zal het zeker niet liggen. Op vrijdag openen ze er de feestelijkheden na de koers met om 22 uur een onvervalste openingsfuif met dj Canitra, in Zelzate beter bekend als Jurgen Trappeniers. “Jurgen is een rasechte Zelzatenaar die zijn strepen al verdiend heeft in het dj-wereldje. Ondertussen is hij verhuisd naar De Katte en een vaste stamgast. Hij mocht dan ook zeker niet ontbreken.” Ook zaterdag programmeren ze er met dj Jurgen een Zelzatenaar. Jurgen organiseert er in de namiddag een schlagerfestival met onder andere Danny Brendo en Gregory. ’s Avonds staat The Blue Clay er op het podium voor het café. Zondag na de stoet staat er een coverband met een ‘hoekje af’ op het podium en dinsdag mag de Prins JR Band Katte Kermis afsluiten.

Hard werken

 “Het wordt hard werken, maar ik kijk er erg naar uit”, weet Cindy, die nog lang niet van plan is te stoppen. “De mensen van De Katte mogen op hun twee oren slapen. Zolang zij blijven komen, zal De Zwarte Kat blijven feesten. Zeker op Katte Kermis!” De vele Katse verenigingen die er een thuis vinden, waaronder het plaatselijke feestcomité, horen het Cindy graag vertellen. Vrijdag is het zover: Katte Kermis en Katse Feesten!
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.