Nationale Strijdersbond viert honderdste verjaardag en eert vergeten WO I-held Guillaume De Vos

Burgemeester Brent Meuleman (sp.a) en NSB-voorzitter Lieven Joos bij het graf van Guillaume De Vos tijdens de viering van 100-jaar NSB Zelzate.
RV Burgemeester Brent Meuleman (sp.a) en NSB-voorzitter Lieven Joos bij het graf van Guillaume De Vos tijdens de viering van 100-jaar NSB Zelzate.
Zaterdag heeft NSB Zelzate zijn honderdste verjaardag gevierd met een plechtigheid op het gemeentehuis. Op het kerkhof werd het graf van Guillaume De Vos, een vergeten held uit Wereldoorlog I, ingehuldigd.

Bij benadering 41.000 Belgische militairen sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. De meesten werden begraven op een militaire begraafplaats. Op vraag van de families werden velen onder hen herbegraven op begraafplaatsen in hun thuisgemeente. 

Heel wat van die graven zijn, vaak door de tand des tijds, verdwenen of vergeten. Onder de noemer ‘vergeten helden’ wil het War Heritage Institute (WHI) samen met de plaatselijke NSB-afdelingen de vergeten helden opnieuw onder de aandacht brengen. 

Eén van hen is Zelzatenaar Guillaume De Vos. De man sneuvelde in op nieuwjaarsdag in Sas van Gent. Na een plechtigheid op het gemeentehuis, waar NSB-voorzitter Lieven Joos, de menigte toesprak ging het naar het kerkhof van Zelzate. Daar legde burgemeester Brent Meuleman (sp.a) samen met schepen Luc Van Waesberghe (sp.a) en raadsleden Lucien Van De Velde (sp.a) en Rik Laureys (CD&V) kransen neer ter ere van oorlogsheld. Daarna werden de Brabançonne en de Last Post gespeeld.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.