Meerderheid als één blok achter nieuwe meerjarenplan, met taxshift

Veel voorstanders van de eerlijke taxshift zakten af naar de gemeenteraad.
Kristof Vereecke Veel voorstanders van de eerlijke taxshift zakten af naar de gemeenteraad.
Maandag werd de nieuwe meerjarenplanning van de gemeente Zelzate, met daarin de fameuze eerlijke taxshift die de ‘sterkste schouders’ zwaarder belast, goedgekeurd. De oppositie stelde zich daarbij vooral vragen over de haalbaarheid. De meerderheid lijkt echter niet te twijfelen aan haar meerjarenplan.

De toekomstcoalitie van Zelzate kiest in zijn nieuwe meerjarenplanning voor een eerlijke taxshift: inwoners en lokale zelfstandigen betalen minder, grote bedrijven en multinationals betalen meer. De zogenaamde taxshift is een aanpassing van de oppervlaktebelasting voor bedrijven. “Ik heb sterke vragen over de haalbaarheid van die taxshift”, stak Martin Acke (N-VA) van wal. “Is die taxshift wel afgetoetst bij de grote bedrijven? En is het wel zeker dat die extra belastingen geïnd kunnen worden?” Burgemeester Brent Meuleman (sp.a) nam meteen alle bezorgdheden weg. “De taxshift voldoet volledig aan het gelijkheids- en redelijkheidsprincipe. Bovendien kreeg de belasting al de goedkeuring van binnenlands bestuur.” Ook schepen Steven De Vuyst (PVDA), een bevlogen voorvechter van de taxshift liet zich niet onbetuigd. “Toen jullie destijds een onrechtvaardige milieutaks invoerden, hebben jullie dan ook elke Zelzatenaar om goedkeuring gevraagd? Bovendien is onze taxshift voor die bedrijven een peulschil. Per schijf van 2.000 euro inkomsten gaat het om 1,80 euro die ze moeten afdragen. Die peulschil betekent voor onze gemeente echter een wereld van verschil.”

 Spaarpot

Open Vld en ook ex-burgemeester Frank Bruggeman (VLD-SD) maakten zich dan weer zorgen over de spaarpot van de gemeente. “Jullie investeren in Zelzate en dat is goed”, aldus Kristof Stevelinck (Open Vld). “Maar van de opgebouwde spaarpot van 6.000.000 euro blijft op het einde van de rit maar 3.500 euro meer over. Wat als er onderweg iets fout loopt? Hoe gaat er dan bijgestuurd worden?” Ook die kritiek pareerde de nieuwe toekomstcoalitie. “De realiteit is dat Zelzate er binnen 6 jaar een pak beter uit zal zien. Ook op financieel vlak”, antwoordde schepen van Financiën Geert Asman (PVDA). “We dichten het gat van 1,4 miljoen met ongeïnde facturen en we bouwen de schuldenlast per inwoner af. Zelzate lag aan beademingsmachine, wij blazen de gemeente weer nieuw leven in.”

Lees ook: Toekomstcoalitie houdt woord: zo sociaal is de nieuwe begroting van de meest linkse gemeente van Vlaanderen
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Myra Frans

    Wat het gemeente bestuur wil doen is normaal de lasten laten betalen door hen die het kunnen. Deze bedrijven zullen graag deze tax betalen het is voor hen een steun aan Zelzate en een tegelijk een gratis promotie campagne om dit te kunnen doen.