Losloopweide aan Vredekaai moet na amper één dag alweer deuren sluiten

“Tuur moet huiswerk herdoen”

Burgemeester Frank Bruggeman (VLD-SD) met Marcel Haelman en Tuur afgelopen zondag tijdens de opening van de nieuwe losloopweide.
Kristof Vereecke Burgemeester Frank Bruggeman (VLD-SD) met Marcel Haelman en Tuur afgelopen zondag tijdens de opening van de nieuwe losloopweide.
De zondag met veel bombarie geopende hondenlosloopweide aan de Vredekaai moet na amper één dag alweer de deuren sluiten. De gemeenteraad wil eerst meer duidelijkheid over het gebruikersreglement en ‘Dierenwelzijn Zelzate’, de vereniging die het initiatief uitbaat en financiert.

Tuur, de poedel die met bijna 900 Facebooklikes de bekendste hond van Zelzate en omstreken is, mocht zondag de nieuwe losloopweide in het gemeentepark openen. De weide kwam er dan ook op initiatief van zijn baasje Marcel Haelman, die zich via zijn evenement ‘Wandelen met Tuur’ al een tijdje inzet voor het dierenwelzijn in de kanaalgemeente. De hondenweide werd dan ook volledig gefinancierd met centen van het evenement. Maandagavond moest de gemeenteraad zich buigen over het nieuwe gebruikersreglement van de losloopweide. 

Formaliteit

“Een formaliteit”, maakte burgemeester Frank Bruggeman (VLD-SD) zich zondag nog sterk. Dat was echter buiten de sp.a-fractie gerekend die zich ernstige vragen stelde bij de totstandkoming van het dossier. Zo was er geen officiële goedkeuring van de gemeenteraad voor de realisatie van de losloopweide en dat is wettelijk vereist. Het feit dat initiatiefnemer Marcel Haelman ook kandidaat is op de VLD-SD –lijst van burgemeester Frank Bruggeman hielp de zaak niet. Zeker niet toen ook nog onduidelijkheid ontstond over de rechtsgeldigheid van de nieuwe vereniging ‘Dierenwelzijn Zelzate. “Nergens vind je statuten van deze vereniging? Is er wel sprake van een rechtspersoonlijkheid?" Ook het feit dat er een gedeelte voorzien is voor gevaarlijke honden roep vragen op. "Wat gaat er gebeuren als er iets misgaat op de losloopweide?”  

Tijdelijk sluiten

Na een lange discussie, waarbij vooral burgemeester Frank Bruggeman (VLD-SD) de gebeten hond bleek, besloot de meerderheid van de gemeenteraad dat Tuur en het schepencollege hun huiswerk moeten herdoen. “We kunnen niet anders dan de losloopweide tijdelijk sluiten. Er is te veel onduidelijkheid rond de organisator, het gebruikersreglement is niet duidelijk,…", motiveerde eerste schepen Martin Acke (N-VA). 

Duidelijkheid scheppen

Initiatiefnemer Marcel Haelman reageerde teleurgesteld. “Het is vooral heel erg jammer voor de vele hondenliefhebbers in deze gemeente, maar ik respecteer de gemeenteraad. We zullen de nodige duidelijkheid scheppen. Dierenwelzijn Zelzate is een vzw in oprichting. Ik betreur dat dit dossier een politiek karakter krijgt, dat was nooit de bedoeling. De heropening zal voor na de verkiezingen zijn. Uitstel is geen afstel.” 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.