Kinderen zetten wissel om op spoor: politie voorkomt dat trein kan ontsporen

Het spoor richting Sas Van Gent.
Google Maps Het spoor richting Sas Van Gent.
Drie kinderen hebben vrijdagmiddag een wissel omgezet op het spoor tussen Sas van Gent en Zelzate. Agenten van het politieteam Zeeuws-Vlaanderen konden gelukkig op tijd ingrijpen en voorkwamen dat een trein zou kunnen ontsporen.

De politie van Zeeuws-Vlaanderen kreeg vrijdagmiddag een melding dat een wissel zou zijn omgezet door mensen die langs het spoor liepen. De machinist van een passerende trein had naast het spoor drie fietsen zien staan. Agenten snelden erheen en zagen in de verte drie mensen lopen. Ze sprongen op de fietsen die naast het spoor stonden en reden naar ze toe.

Het bleek te gaan om drie kinderen, twee van 12 jaar en een van 13 jaar. Ze gaven toe dat zij de wissel hadden omgezet. Volgens de politie had daardoor een trein vanuit de richting van Zelzate, kunnen ontsporen. Gelukkig reed de reeds gepasseerde trein de andere kant op. 

De drie kinderen worden doorverwezen naar HALT, een Nederlandse instantie die kortlopende interventies organiseert om jeugdcriminaliteit te voorkomen, bestrijden en bestraffen.
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hendrik Goris

  Spoorwegen liggen op grond van de staat. Dat betekent dat niet één enkele pipo belastingbetaler eigenaar is, maar wel elke belastingbetaler in onverdeeldheid. Dus moet iedereen er af blijven als dat zo gezegd is en zo geregeld is door de staat. Ouder verantwoordelijk stellen en geldelijk straffen. Hebben ze geen geld, omdat ze aan het OCMW staan, auto die ze gekregen (SIC!) hebben van het OCMW of een ander faveurke, zoals vacantie of drinkgeld, een paar maand afpakken. Enige wat helpt.

 • Roger Huylebroeck

  De spoorlijn naar Zelzate en terug is een lijntje van 40 km/ h . De wissel kan enkel bediend worden en verlegd met een passende sleutel voor die bepaalde wissel en is dus verankerd !! Treinbestuurder op rust .

 • Patrick Tielemans

  En dat er mensen zijn die de daad van deze kinderen noch verdedigen gaat mij te boven. Ja, een computergestuurde wissel kan verplaatst worden, en zeggen dat dit geen gevaar is voor ontsporing is fout. Sommige wissels mogen maar aan 40km/u genomen worden en dan komt de trein daar aan 160km/u over. En nogmaals, Infrabel is eigenaar van het net, niet de NMBS. Je had zo vele levens kunnen verwoesten. Maar ja, voor de moderne ouders zijn hun kinderen goden terwijl ze amper de middelmaat halen.

 • Peeters Freddy

  Het is ten stelligste verboden om op grondgebied van de NMBS te komen. Dat men een wissel kan omzetten ligt eenvoudig weg aan welk spoor het is, mischien moet de machinist daar wel rijden op zicht. Die pubers 2 maand stations laten opkuisen als straf.

 • Peter Janssen

  Worden nu de ouders eens op hun verantwoordelijkheid voor minderjarigen gewezen of nóg niet?! Moeten er eerst weer doden vallen voor ouders gestraft worden dat hun onopgevoede kinderen treinen willen doen ontsporen?!Ongelooflijk! En Degroote:néé, het is niet aan de spoorwegen om te zorgen dat snotjong van wissels áf moeten blijven!!