De vergeten kant van Zelzate

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN ZeLZATE

Klein Rusland is met uitsterven bedreigd, de banken trekken weg en het dienstencentrum dreigt zijn erkenning te verliezen. Het gaat duidelijk niet goed met Zelzate-West. Wat gaat de politiek daar aan doen?

"Zelzate-West is al jaren de vergeten kant van Zelzate", is Brent Meuleman (sp.a) allesbehalve mals voor het huidige bestuur. "Als het van ons afhangt, wordt de afgebouwde dienstverlening opnieuw opgebouwd. Van verschillende gemeentelijke diensten of dienstverlenende organisaties, kan een satellietpost ingericht worden in lokaal dienstencentrum De Kastanje. Daarnaast moet ook het economische leven opnieuw een boost krijgen. Subsidies voor beginnende winkeliers die zich willen vestigen in een leegstaand pand, kunnen hierbij een hefboom zijn."

Burgemeester Frank Bruggeman (VLD-SD) is het niet eens met de kritiek dat er niet in Zelzate-West geïnvesteerd werd. "Het is makkelijk om naar de gemeente te wijzen, maar wij hebben wel degelijk een pak inspanningen gedaan. Maar we moeten nadenken om deze kant van Zelzate nieuwe impulsen geven. Renovatiepremies voor eigenaars van appartementen en starterspremies voor nieuwe zelfstandigen kunnen een mooie start zijn."

De Katte

"We moeten er gewoon voor zorgen dat Zelzate-West opnieuw aantrekkelijk wordt", zegt Rik Laureys namens Zelzate Positief. "Durven nadenken over een herinrichting van de Assenedesteenweg, maar er ook voor zorgen dat De Katte een echte woonwijk wordt. Met alle ontwikkelingen op de N49 dreigt De Katte de komende jaren te verzuipen in het verkeer." Als OCMW-voorzitter heeft Laureys ook een visie op de ontwikkeling van het dienstencentrum. "We moeten er over waken dat ons aanbod over beide helften van Zelzate goed verdeeld is."

Volgens N-VA moet het beleid nog verder durven gaan. "Er moet een totaalaanpak komen. Het gaat over veiligheid, het aanpakken van de leegstand, maar ook over onderhoud van openbaar groen. Daarnaast moeten we ook zorgen dat Zelzate-West beter bereikbaar wordt. Dat kan door een heraanpak van de R4, maar ook door publieke fietsen te voorzien,...Daarnaast moet het verenigingsleven gestimuleerd worden om dingen te blijven organiseren op Zelzate-West. Nu heb ik het gevoel dat de gemeente dit eerder tegenwerkt."

Leegstand

"Het wordt dringend tijd dat het beleid zijn verantwoordelijkheid neemt", zegt Geert Asman (PVDA). "De inwoners van Zelzate-West verdienen beter dan de afname van de dienstverlening, de vele leegstand en de beperkte investeringen. Na het nieuws dat De Kastanje haar erkenning als dienstencentrum dreigt te verliezen is dit een nieuwe klap voor wijk. Samen met het behoud van de bankautomaat, doen we een oproep om te investeren in Zelzate West. Niet alleen door handelaars, maar ook door het gemeentebestuur en de Vlaamse overheid. We blijven trouwens als één blok achter het behoud van Klein Rusland staan. Die wijk is wel leefbaar. Het opgeven van Klein Rusland is voor ons hetzelfde als het opgeven van Zelzate-West."

Nood aan visie

"Er is nood aan visie", zegt Freddy De Vilder van Tezamen Zelzate. "Problematisch is de slechte staat van de woningen en de appartementen rondom het Groenplein. De cvba Wonen gaat de komende jaren zwaar investeren, maar de gemeente moet volgen met zijn beleid door zelfstandigen te ondersteunen en zelf volwaardige dienstverlening aan te bieden. Klein Rusland hoeft trouwens niet te verdwijnen. De cvba Wonen heeft een plan klaar waarbij de wijk een heropwaardering krijgt en zelfs beter aan zal sluiten bij de rest van Zelzate." Vlaams Belang zoekt de oplossing bij een witte merel: "Misschien moet er wel nagedacht worden over een tunnel voor voetgangers en fietsers onder het kanaal Gent-Terneuzen", besluit Guy D'Haeseleer. (KVZ)

Voor sommigen is het verdwijnen van Klein Rusland symbolisch voor de achteruitgang van Zelzate-West.
Pascal Meyvaert Voor sommigen is het verdwijnen van Klein Rusland symbolisch voor de achteruitgang van Zelzate-West.
Klein Rusland dreigt te verdwijnen, de bewoners raken geïsoleerd door een afbouw van de dienstverlening.
Wannes Nimmegeers Klein Rusland dreigt te verdwijnen, de bewoners raken geïsoleerd door een afbouw van de dienstverlening.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.