Brent Meuleman (sp.a) na de heisa: “Onze deur staat voor Voka altijd open”

Te midden de mediastorm blikt de nieuwe burgemeester vol goesting vooruit

Brent Meuleman heeft veel zin om eraan te beginnen.
BELGA Brent Meuleman heeft veel zin om eraan te beginnen.
Brent Meuleman (30) is hot news. Vanaf 1 januari is de leerkracht geschiedenis burgemeester van Zelzate, de meest linkse gemeente van Vlaanderen. En dat als echte sos in een coalitie met het extreemlinkse PVDA. “Historisch”, klinkt het op de linkerflank. “Ongehoord”, vindt de rechtervleugel. Meuleman begrijpt de heisa maar half. “Het enige wat me bezighoudt is het project Zelzate.” En wat met Voka-topman Geert Moerman die zijn leden nu al oproept om niet met het nieuwe bestuur samen te werken? «Hij was beter eerst met ons komen praten.»

Had je vooraf zo’n mediastorm verwacht?

“Ik had wel wat aandacht verwacht, maar dat het zo’n vaart zou lopen, had ik totaal niet kunnen inschatten. Wat ik  nog het minst begrijp, is de heisa rond het doorbreken van het fameuze cordon. Wat mij betreft was er nooit sprake van een cordon. In Borgerhout heeft sp.a al succesvol bestuurd met PVDA. Bovendien willen we samen een lokaal verhaal schrijven voor een beter Zelzate. Het  gaat niet om ideologische verschillen.  Ik nodig echt iedereen uit om ons bestuursakkoord door te nemen en er één extreem standpunt uit te halen. Ik wens ze veel succes.”

Je hebt toch nog geen spijt van je keuze?

“Integendeel. We hebben vooraf met alle partijen gepraat. Bij PVDA hadden we het beste gevoel. We wilden beiden een democratischer, warmer en socialer Zelzate. We zitten perfect op dezelfde lijn. We hebben het ook altijd over inhoud gehad . Plots kwamen we tot de conclusie dat ook de postjes nog verdeeld moesten worden. We kiezen dan ook bewust samen om het met twee schepenen minder te doen. Het geld herinvesteren we in een kansarmoedeplan.  Het sterkt ons gemeenschappelijke verhaal. Geert (Asman, de kopman van PVDA en binnenkort ook de eerste schepen van Zelzate, nvdr.) en ik voelen elkaar ook goed aan. We doen bijna alle interviews samen. Bovendien wonen we ook in dezelfde straat. Dat helpt.”

Ondertussen eist huidig burgemeester Frank Bruggeman (VLD-SD) een hertelling van de verkiezingsuitslagen.

“Als hij echt aanwijzingen heeft dat de rechtsgang niet gerespecteerd werd, kan ik onze burgemeester enkel aanraden om daar absoluut iets mee te doen. Hij heeft wel wat lang gewacht.”

Er is ook heel wat te doen rond de taxshift die jullie voorstellen. Voka-topman Geert Moerman roept zijn leden zelfs op om in de toekomst niet met jullie samen te werken. Geen fijne boodschap?

“Ik vind het vooral jammer dat Voka niet even de tijd heeft genomen om met ons te praten vooraleer stoute uitspraken te doen. We willen inderdaad de lokale zelfstandigen extra zuurstof geven door een verschuiving van de lasten. Daarnaast willen we ook de milieubelasting stelselmatig afbouwen. Daarvoor kijken we naar de breedste schouders, maar voor concrete voorstellen is het te vroeg. Ook bedragen zijn nog niet aan de orde. Onze deur voor Voka staat wat mij betreft open.” 

Wat voor burgemeester wil Brent Meuleman zijn?

“Een echte burgervader. Toegegeven, ’t zal een jonge vader zijn, maar ik wil bereikbaar zijn voor de mensen. Dat was ik daarvoor ook al. Op dat vlak wijzigt er niets. Ik zal gewoon Brent blijven, alleen krijg ik er een pak verantwoordelijkheid bij.”

Verantwoordelijkheid brengt druk mee. Geen stress? 

“Zo zou ik het niet stellen. Ik heb vooral heel veel goesting om een nieuw positief verhaal te schrijven in Zelzate. Een eerlijke, sociale gemeente waar plaats is voor inspraak. Ik spiegel mij graag aan Wachtebeke waar burgemeester Rudy Van Cronenburg (Anders) de afgelopen zes jaar een erg inspirerend verhaal schreef. Ons idee voor wijkplatforms hebben we daar gehaald. Wachtebeke heeft de afgelopen zes jaar bewezen dat een warm beleid mensen verbindt.”

Vrees je geen eventuele fusie binnen zes jaar?

“We gaan er alles aan doen om Zelzate onafhankelijk te houden, maar als het ons opgelegd wordt, kiezen we liefst zelf onze bruid. In samenspraak met onze inwoners.”

Nog zo’n heet hangijzer is de toekomst van de wijk Klein Rusland. Valt de wijk nog te redden volgens de nieuwe burgemeester?

“We hebben er nooit een geheim van gemaakt het dossier van Klein Rusland te willen heropenen. Vlaanderen heeft via een complex project zijn keuze duidelijk gemaakt, wij willen graag opnieuw aan de tafel zitten om te kijken of er toch nog toekomst is voor de wijk.”

Veel brood op de plank. Het worden zes drukke jaren.

“Het worden vooral zes belangrijke en boeiende jaren. Echt, geef ons een kans. Ik geloof zeer sterk in dit verhaal. De Zelzatenaar verdient echt zoveel beter.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.