Alleenstaande mama (35) van vier dreigt op straat te belanden omdat ze geen geschikte woning vindt

Gemeente wil dat sociale huisvestingsmaatschappij reglement voor mensen in acute woonnood aanpast

Elke Leys met haar vier kindjes. Het gezin dreigt nu op straat te belanden.
Wannes Nimmegeers Elke Leys met haar vier kindjes. Het gezin dreigt nu op straat te belanden.
Elke Leys (35), een alleenstaande mama van vier, dreigt midden juni met haar kinderen op straat te staan omdat ze geen geschikte en betaalbare woning vindt. Op de privéwoningmarkt wordt ze keer op keer afgewimpeld en bij de sociale huisvestingsmaatschappij staat ze op een ellenlange wachtlijst. De gemeente Zelzate trekt mee aan de alarmbel en eist dat de sociale huisvestingsmaatschappij haar reglement voor het toewijzen van woningen aan mensen in acute woonnood aanpast.

Elke Leys is een alleenstaande mama van vier. Haar oudste dochtertje Emelina is 7, haar jongste zoontje Mauro amper 3 weken. Na een echtscheiding moet Elke noodgedwongen haar huis in Zelzate verkopen. Midden juni moet ze er definitief uit. Al maanden probeert ze een geschikte woning te vinden voor zichzelf en haar vier kinderen, maar al maanden krijgt ze overal een njet. “Op de privémarkt zien ze een alleenstaande mama van vier gewoon niet graag komen”, zucht Elke, die gisteren een oproep lanceerde via sociale media die heel wat losmaakte. “Als er al een woning is die ik kan betalen, verhuren ze die liever aan iemand anders.” Maar wat nog schrijnender is, is dat ze ook bij de sociale huisvestingsmaatschappij Elke niet kunnen helpen. “Ze boden me snel een appartementje aan dat ongeschikt is voor een gezin met vier kleine kinderen. Het enige wat ze blijkbaar voor mij kunnen doen, is me op een wachtlijst zetten waar maar geen einde aan lijkt te komen. Dat terwijl er zoveel geschikte woningen leeg staan waar niks mee gebeurt.”

Reglement

Bij de huisvestingsmaatschappij verschuilen ze zich achter hun reglement. “Ook al zouden we Elke en haar kinderen willen helpen, we kunnen simpelweg niet”, zegt Patricia De Meyer van de cvba Wonen. “Haar dossier is behandeld door onze sociale dienst. Uit die behandeling is gebleken dat er momenteel geen omstandigheden ingeroepen kunnen worden van ‘bijzondere sociale aard’. Wij kunnen niet zomaar iedereen beginnen voortrekken. Hoe schrijnend de situatie ook is.”

Versnelde toewijzing

Bij het gemeentebestuur, waar Elke ook aanklopte, reageren ze verontwaardigd. “Als Elke haar situatie al geen noodsituatie meer is, dan schort er iets”, reageert schepen Steven De Vuyst (PVDA) scherp. “Als schepen van Wonen zal ik nooit toelaten dat een alleenstaande moeder met vier kinderen op straat wordt gezet. Betaalbaar en kwalitatief wonen moet een recht zijn voor iedereen.” De Vuyst wil nu afdwingen dat het OCMW jaarlijks een versnelde toewijzing kan toekennen voor mensen die in een noodsituatie verkeren. “Zo’n samenwerking tussen het OCMW en de sociale huisvesting is niet nieuw en bestaat bijvoorbeeld al in Dendermonde. Dat moet in Zelzate ook kunnen.” 

Leegstand

De Vuyst hoopt het nieuwe reglement volgende week al op de raad van bestuur van de cvba Wonen te bespreken. Daarnaast zegt hij dat er dringend iets moet gebeuren aan de vele leegstand van sociale woningen in de gemeente. “De woonnood in onze gemeente is te groot om al die woningen zomaar leeg te laten staan. Eén op vijf Zelzatenaren moet 1/3de van zijn inkomen aan huur besteden om een dak boven het hoofd te hebben. De nood aan betaalbare woningen is groot.” Elke Leys houdt ondertussen haar hart vast. “De enige andere optie is een noodwoning van het OCMW, maar daar mag je amper spullen meenemen. Bovendien is dat allesbehalve een geschikte plek voor mijn kinderen”, besluit ze.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sylvie Salvatore Zeno Matteo

  Ik lees hier reacties van mensen die denken dat ze geld overhoud van haar huis te verkopen, hoe kan dat als je er nog aar iets meer dan een jaar in woont? En reacties van ze wil gratis wonen, waar halen jullie dat? Sommige mensen zijn echt grof en breien er graag hun eigen verhaaltje aan

 • Nady Gauty

  Voor degene die zeggen dat migranten voorrang krijgen, is dikke zeker. Bij sociale woning is het met een wachtlijst afhankelijk van noden... Wat er wel is, is dat er vele woningen met meerdere slaapkamers aan familie verhuurd zijn en de kids nu buiten maar die mensen nog steeds in een grote woning zitten. Deze vrouw heeft haar huis verkocht, als je denkt dat je daarmee rijk wordt, eerst de lening afbetalen en dan delen door 2 als er iets overblijft.

 • Danny De Decker

  Men laat liever de sociale woningen verkrotten dan ze te verhuren.Wandel eens rond in Zelzate en je sta versteld van hoeveel er leeg staan.En dan klagen dat er een lange wachtlijst is.Maar neen pronken met nieuwbouw dat gaat, maar een beetje geld steken in renovatie ???Als inwoner van Zelzate vind ik het een schande.

 • Conny Bourguillioen

  Ze verkoopt haar woning ??? Dan is deze dame toch niet zo arm denk ik . Ik denk dat ze daarom niet de dringende persoon is op de lijst is denk ik .heb toch mijn vragen over

 • Peter De Smet

  Wanneer gaan mensen eens beseffen dat een relatie, lang of kort niet moet gezegend worden met kinderen om een goede relatie te zijn.... De kinderen zijn spijtig genoeg dan altijd de dupe... Daarbij ze heeft haar woning verkocht, dus zal ze toch wel iets achter de hand hebben