"Normaal staken we nooit en nu twee bussen vol"

HONDERD WERKNEMERS ZORGSECTOR MEETJESLAND BETOGEN IN BRUSSEL

De onvrede over het gebrek aan overleg, de besparingen en de werkdruk in de non-profitsector is ook in het Meetjesland erg groot. Zo'n 100 betogers van overal uit het Meetjesland vertrokken gisteren samen aan het busplein in Zelzate naar Brussel. "De actiebereidheid was zelden groter", zegt Freddy De Puydt van LBC.

Met 20.000 waren ze gisteren in Brussel om de protesteren tegen de besparingen en de stijgende werkdruk in de non-profitsector. Daar tussen ook heel wat werknemers van organisaties en bedrijven uit het Meetjesland. Op het busplein in Zelzate vertrokken gisterenochtend een 100-tal actievoerders. "We komen een beetje van overal", zegt Freddy De Puydt, vakbondsman bij christelijke bediendenvakbond LBC. "Het psychiatrisch centrum Sint-Jan Baptist, het Wit-Gele Kruis, het woon- en zorgcentrum in Assenede,....Om iedereen de kans te geven zijn stem te laten horen in Brussel hebben we twee bussen ingelegd."

Actiebereidheid

De zogenaamde witte woede is in het Meetjesland dan ook erg groot. "De jobs in onze sector komen massaal onder druk te staan. Vroeger heerste in onze sector een cultuur van overleg, maar onder minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block is dat er de laatste vier jaar niet meer geweest. Bovendien heeft ze altijd beloofd niet te zullen besparen op zorg, terwijl dat een loze belofte blijft. Het voorstel om compensatiedagen af te schaffen in de sector is er helemaal over. De zorgsector is een erg zware sector. Mensen die dag in en dag uit in de psychiatrie werken, hebben nood aan die compensatiedagen. De burn-outs en het aantal mensen die kiezen voor een andere sector waren nooit groter. Blijkbaar beseft minister De Block dat niet. Onze mensen wel. De actiebereidheid was zelden zo groot."

Zestien mensen

Dat bevestigt Cindy Moens, werkneemster bij woon- en zorgcentrum Sint-Jozef in Assenede. "Normaal wordt bij ons nooit gestaakt. Daarvoor is de betrokkenheid bij onze mensen te groot, maar nu kunnen we niet anders. We moeten een signaal geven willen we onze job werkbaar houden. We zijn vandaag dan ook met zestien mensen om naar Brussel te trekken." "Ik hoop dat dit signaal niet in dovemansoren valt", besluit Freddy De Puydt. "Anders vrees ik dat er nog actiedagen zullen komen en dat 20.000 misschien wel eens 25.000 zou kunnen worden."

De betogers uit het Meetjesland strijdvaardig voor de bussen die hen naar Brussel brachten.
Kristof Vereecke De betogers uit het Meetjesland strijdvaardig voor de bussen die hen naar Brussel brachten.