"Mijn dialect: daar wil ik nóóit van af"

WELKOM IN OOST-VLAANDEREN BIJ XANDER DE RYCKE

Xander De Rycke in Antwerpen, waar hij nu al tien jaar woont. "Maar ik ben opgegroeid in een stukje Oost-Vlaanderen dat je eigenlijk een beetje als niemandsland kan zien. Dat zal ik altijd meedragen."
Foto De Freine Xander De Rycke in Antwerpen, waar hij nu al tien jaar woont. "Maar ik ben opgegroeid in een stukje Oost-Vlaanderen dat je eigenlijk een beetje als niemandsland kan zien. Dat zal ik altijd meedragen."
Schaven, vijlen en dan nog eens aanscherpen: het zijn drukke dagen voor comedian Xander De Rycke (29), wiens nieuwe show 'Houdt het voor bekeken' volgende maand in première gaat. Voor het tweede jaar op rij belooft hij op de hem kenmerkende stijl het mes in het Vlaamse medialandschap te zetten. Vandaag woont de Oost-Vlaming in Antwerpen, maar de liefde voor het niemandsland 'boven de expresweg' in en rond Zelzate is verre van verdwenen.

Van september 2016 tot eind vorige maand: niets ontsnapte aan het oog van Xander De Rycke. Met 'Houdt het voor bekeken' serveert hij vanaf 3 oktober zijn smakelijk en welgemikt overzicht van het voorbije tv- en filmjaar. Aftrappen doet hij traditiegetrouw in Aalst. "Ik ben op dat vlak heel trouw. Het CC van Aalst heeft mijn allereerste zaalshow in 2008 als eerste geboekt. Dat vergeet ik niet. Als ik ooit een superster word, zal ik nog altijd beginnen in Aalst."

Voor die première speel je nog een reeks try-outs. Is dit topsport voor een comedian?

"Zeker en vast. Die try-outs zijn het vermoeiendst, omdat je in een waas van onzekerheid leeft. Eens de show goed zit en de première achter de rug is, ben je vertrokken. Maar je hebt dan een onnozelaar zoals ik, die het zichzelf extra moeilijk maakt door twee shows door elkaar te spelen. Eigenlijk blijf ik maar try-outen. (lacht) Ik ben de hele zomer intensief bezig geweest met deze show, terwijl er ondertussen nóg meer informatie op mij af blijft komen. Ik doe bijvoorbeeld iets rond het VTM-programma 'De Buurtpolitie', dat heel populair blijkt te zijn bij kinderen. Als ik dat op het podium zeg, lachen de mensen. Maar het klopt écht. Als 'De Buurtpolitie' start, ziet Ketnet heel wat kijkers wegzappen. Nu kreeg ik nog net een persbericht van VTM, met de mededeling dat 'De Buurtpolitie' elke dag een aftershow krijgt op vtmKzoom. Een last minute cadeau om er nog bij te gooien, en eentje dat mijn punt kracht bijzet. (lacht) Sowieso is 'Houdt het voor bekeken' altijd een 'work in progress'. Ik gooi alles een jaar lang in een file op mijn computer: van grappen en gedachten, tot screenshots van artikels en oneliners. In juli begin ik te schrijven en vorm te creëren: chaos. Alsof ik een seriemoordenaar zoek, en alle rode draden met elkaar moet verbinden."

Geen zomerse optredens, dus?

"Ik heb het geluk dat ik het financieel al zo'n vier jaar niet meer nodig heb om in de zomer op te treden. Ik doe dat ook niet graag, in openlucht of biertenten op een podium staan. Ik ben als een vampier: als de zon nog schijnt om 8 uur 's avonds, dan hoeft het niet voor mij. En niemand heeft zin om in de zomer in een theaterzaal te gaan zitten. Maar het is zoals bij iedere comedian: als we vier à vijf keer per week optreden, zagen we dat we te veel doen. Als we een week op ons gat zitten, klagen we dat we geen optredens hebben."

Mensen die verwachten dat je altijd en overal de lolbroek uithangt: het is je wellicht niet vreemd?

"De meeste comedians kennen dat inderdaad. Ik zeg vaak tegen mensen dat ik hen in het echt alleen maar kan teleurstellen. Als het je job is om grappig te zijn, wil je dat nu eenmaal niet constant in je vrije tijd ook gaan doen. Een bakker wil ook niet voortdurend over brood praten. Als ik me moet haasten om mijn trein te halen, dan heb ik geen tijd of zin om dat op een grappige manier te doen. Ik hoor dus soms dat ik op het podium véél grappiger ben. Wel, ik hóóp het."

Je wordt de koning van de observatiehumor genoemd. Zit je graag in dat vakje?

"Ik vind het geen slecht vakje. Vroeger was ik de koning van zwartgalligheid en donkere humor, maar dat klopte gewoon niet. Het is echter niet slecht om in een paar woorden opgesomd te kunnen worden. Voor de Vlaming moet je een beetje identiteit hebben. De ene is die met de geluidjes, de andere die van de Colruyt. Maar zij zijn dat eigenlijk ook al lang niet meer."

Je woont nu bijna tien jaar in Antwerpen, maar je blijft het Meetjesland koesteren?

"Ik hou enorm van mijn streek. Ik heb tot mijn twintigste heel actief in het Meetjesland gewoond. Ik ben er opgegroeid en zal dat altijd meedragen. Dat dialect alleen al, daar wil ik niet van af. In tijden waar iedereen op televisie Antwerps spreekt, ben je sowieso een uitzondering met een tongval uit het Meetjesland. Maar ik ben fier om die streek te vertegenwoordigen. We zijn niet met velen."

Heeft die afkomst je beïnvloed?

"Een moeilijke vraag. Zelzate ligt in een dode hoek van Oost-Vlaanderen. Daardoor heb ik alles op latere leeftijd ervaren, zoals cinema, optredens, popcultuur,... Als je uit Zelzate wil geraken, zit je al minstens een uur op de bus. Er is ook geen treinstation. Dat stukje Oost-Vlaanderen boven de expresweg is een beetje niemandsland. Een boek of cd kopen? Dan moest ik naar Eeklo, een halfuur verderop. Dat zal dus ergens wel een invloed gehad hebben. Maar die streek heeft ook iets. Er is geen enkele comedian die niet graag in Eeklo optreedt, hoewel humor niet overal even goed aanslaat. Mijn winkel draait bijvoorbeeld heel goed in Oost-Vlaanderen en Antwerpen, maar veel minder in de Kempen. Vraag me niet waarom. Ik sta er trouwens ook op om elk jaar in Assenede op te treden. Dan heb ik tenminste opnieuw boven de expresweg op een podium gestaan."

'Ik ben geen sympathieke gast', zei je ooit in een interview. Maar dat valt best mee.

"Ik denk dat ik minder sympathiek overkom dan ik in feite ben. Ik ben op mijn 18de bekend geworden en dan ben je gewoon heel anders dan op je 29ste. Ik leek ongelukkig, kwaad en misnoegd, maar ik was dat toen ook. Ik speelde geen typetje. Elf jaar later is mijn levenskwaliteit en mentale gezondheid gewoon een stuk beter dan toen. Dat beeld is misschien wat blijven hangen, maar bij elke stap die ik zet, wordt dat beter. Ik heb nu een maand 'Cinema Canvas' gedaan, en getoond dat ik iemand ben die best aandachtig en sympathiek met zijn gasten kan omgaan. Alle beetjes helpen. Ooit komt het nog goed! (lacht)"