"Geen drugsdeals voor onze deur"

POLITIE NIET ONDER DE INDRUK VAN UITSPRAAK DEALER IN 'DE RECHERCHE'

De parking aan de Vredekaai, achter het politiekantoor, waar de drugsdealer naar eigen zeggen afsprak met zijn Nederlandse leverancier .
PHOTO NEWS De parking aan de Vredekaai, achter het politiekantoor, waar de drugsdealer naar eigen zeggen afsprak met zijn Nederlandse leverancier .
"Grote hoeveelheden drugs kopen? Dat doe ik op de parking van de flikken." Die uitspraak van een Gentse drugsdealer veroorzaakte gisteren na afloop van het nieuwe VIER-programma 'De Recherche' een storm van reacties. Zelfs burgemeester Frank Bruggeman viel van zijn stoel toen hij de verrassende onthulling hoorde, maar verdedigt zijn korps. "Onze politie weet waar ze mee bezig zijn."

Dat Zelzate een draaischijf is voor lokale drugshandel is al jaren een publiek geheim. Dinsdagavond, tijdens het nieuwe VIER-programma 'De Recherche' werd iedereen in de kanaalgemeente nogmaals hard met de neus op de feiten gedrukt toen een Gentse drugsdealer tijdens zijn verhoor onthulde dat hij met zijn Nederlandse wietleveranciers afspreekt op... de parking van de lokale politie. "Grote hoeveelheden drugs kopen? Dat doe ik op de parking van de flikken in Zelzate. We stoppen aan de parking. Dan ga ik op mijn gemak naar die auto en stap ik weer in. Mooie privéparking", verklaart de aangehouden wietdealer droogjes. En hij voegt er nog aan toe: "Ze (de leveranciers) vinden dat het veiligst, dicht bij de flikken."

BELGA

Publieke schandpaal

Het was die uitspraak die op Facebook en Twitter leidde tot tal van reacties. Het lokale politiekorps werd binnen de kortste keren aan de publieke schandpaal genageld. De typetjes Waelput en Dhaese - de twee agenten uit de komische reeks Willy's en Marjetten - passeerden zelfs meer dan eens de revue. Burgemeester Frank Bruggeman (VLD-SD) snapt de reacties. "Eerlijk, ik viel ook van mijn stoel toen ik die uitspraak voor het eerst hoorde. De politieparking bevindt zich vlak naast de Brughuizen waar mijn bureau gevestigd is. Dat er gedeald wordt, weet iedereen. Maar onder onze neus?"

"Geen nieuwe info"

Volgens korpschef Koen Van Poucke gaat het om een onderzoek van een jaar geleden. "Het is een beetje ongelukkig dat die man het op die manier verklaard heeft, want volgens ons gaat het niet om de parking van de politie in de Havenlaan, maar wel om die van de Vredekaai (die ligt in vogelvlucht maar enkele tientallen meters verder, weliswaar in de achtertuin van de politie, nvdr). Daar wordt gecarpoold en er staan heel wat vrachtwagens. Dat daar gedeald wordt? We kennen de plaatsen waar we moeten controleren. Het was voor ons dus zeker geen nieuwe informatie."


Korpschef Van Poucke zegt trowuens niet wakker te liggen van de reacties. "We zijn getraind om een olifantenvel te kweken. Sowieso blijft drugs een prioriteit in onze zone. We krijgen dagelijks resultaten van uiteenlopende drugsacties."

Prioriteit

"Als de uitspraak van die dealer één ding bewijst, is dat drugsbestrijding een prioriteit moet zijn in onze gemeente", besluit burgemeester Frank Bruggeman. "Die uitspraak is niet zomaar besproken in het politiecollege. Dat we nu zoveel controleren heeft er zeker mee te maken. Onze politie weet waar ze mee bezig zijn. Eén stoute uitspraak van een dealer zal dat niet veranderen. Al begrijp ik dat mensen zich vragen stellen."