“Dag voor het ongeval had hij zelf nog gereden”: motorcrossertje Zico (13) niet langer in levensgevaar nadat 23-jarige rijder in publiek belandde

Zico is zelf ook een fervent motorcrosser.
RV Zico is zelf ook een fervent motorcrosser.
De 13-jarige Zico uit Zelzate, die zondagavond levensgevaarlijk gewond raakte nadat een motorcrosser in Wontergem (Deinze) zijn bocht miste en in het publiek reed, is niet langer in levensgevaar. Hij mocht maandag de afdeling intensieve zorgen verlaten.

Het hele weekend lang werd er probleemloos gereden tijdens de motorcross in Wontergem. Maar op zondagnamiddag, tijdens de wedstrijd van de nieuwelingen van de Motor Cross Liefhebbers Bond, liep het grondig mis. Rond 16 uur reed een jonge crosser (23) uit De Haan in een putje, miste zijn bocht, en bleef met zijn hand aan de gashendel hangen. Met volle snelheid reed hij vervolgens het publiek in, ondanks de correct geplaatste omheining. De motorrijder zelf raakte lichtgewond, net als twee dames in het publiek uit Tielt en Waregem.

Zaterdag zelf nog gereden

Tussen de toeschouwers stond ook de kleine Zico, een 13-jarige jongen uit Zelzate en een fervent crossfanaat. “De dag voor het ongeval had hij zelf nog deelgenomen aan de cross met zijn leeftijdgenoten”, vertelt zijn papa Rico. “Op zondag gingen we dan samen kijken naar de andere wedstrijden. In de namiddag reed mijn schoonzoon namelijk mee.”

Zico werd zondagavond laat geopereerd aan zijn schedel. Dat is goed verlopen en de dokters hebben ook een scan genomen: ook dat zag er prima uit. Zico mag nu de intensieve zorgen verlaten en mag naar een gewone kamer. Crossen zal er de eerste maanden wel niet inzitten

Papa van Zico

Maar bij die wedstrijd ging het dus fout. Wellicht werd Zico, die volgens zijn vader zeker tien meter achter de omheining stond, door het stuur van de crosser geraakt aan het hoofd. De jongen was een tiental minuten buiten westen en werd met een MUG-voertuig afgevoerd naar het ziekenhuis. Volgens de MUG-arts ter plaatse was er toen geen sprake van levensgevaar, maar later op de avond kreeg de politie van Deinze toch het bericht dat de toestand van Zico kritiek was.

Buiten levensgevaar

Vanochtend viel er gelukkig goed nieuws te noteren: de jongen verkeert niet langer in levensgevaar. “Zico werd zondagavond laat geopereerd aan zijn schedel", vertelt zijn vader. “Dat is goed verlopen. De dokters hebben ook een scan genomen,  en alles zag er prima uit. Het letsel herstelt redelijk goed. Gelukkig maar. Zico mag nu de intensieve zorgen verlaten en mag naar een gewone kamer. Al zal crossen er de eerste maanden voor hem niet inzitten.”

Wat het ongeval zelf betreft, zou de organisatie geen schuld treffen. De afsluitingen waren correct geplaatst. Een jammer ongeluk dus, met zware gevolgen. “We organiseren al twintig jaar wedstrijden en hebben veel ervaring, maar zulke incidenten kunnen toch gebeuren”, klinkt het bij Manuel Priem van de organisatie. “Crossers vallen weleens, maar deze deelnemer is werkelijk met volle snelheid in het publiek gereden. Weinig tegen te beginnen, en bijzonder jammer. Gelukkig was het medisch team er heel snel. We wensen alle gewonden een spoedig herstel toe.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.