Zele werkt samen met Vlaamse Bouwmeester aan VHVD-site: “Woonwijk van de toekomst bouwen”

De Vlaamse Bouwmeester bracht enkele weken terug al een bezoek aan de VHVD-site.
rv De Vlaamse Bouwmeester bracht enkele weken terug al een bezoek aan de VHVD-site.
Het Zeelse gemeentebestuur heeft een samenwerkingsakkoord afgesloten met het team van de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck. “Het project Lange Akker biedt een unieke kans om een verouderde site in het hart van onze gemeente duurzaam op te waarderen”, zegt schepen van Omgeving Jos Withofs (CD&V).

De meerderheid van CD&V en Leefbaarder Zele gaf het al in haar bestuursakkoord ‘Fier op Zele’: de ontwikkeling van de VHVD-site wordt gezien als een prioriteit om het centrum van de gemeente een nieuw elan te geven.

Ambitie

Dat het team van de Vlaamse Bouwmeester nu onder de arm wordt genomen, moet die ambitie onderstrepen. “We hebben samen met Leo Van Broeck eind juni een bezoek gebracht aan de site en het was ongelooflijk hoeveel ideeën die man kon spuien op zo’n korte tijd. Voor dit project willen we de regierol zelf in handen nemen en niet alles overlaten aan een projectontwikkelaar die opteert voor winstmaximalisatie”, verduidelijkt Withofs.

“Het project Lange Akker biedt een unieke kans om een verouderde site in het hart van onze gemeente duurzaam op te waarderen. Zowel het ruimte- als het energieverbruik gaan we doordacht bekijken. Zo moet het perfect mogelijk zijn om appartementen te realiseren in combinatie met gedeelde ruimtes voor bewoners. We willen mee nadenken over nieuwe, slimme woonvormen.”

Op de verloederde site van sporthal VHVD verrijst in de toekomst een moderne wijk.
Geert De Rycke Op de verloederde site van sporthal VHVD verrijst in de toekomst een moderne wijk.

Het gemeentebestuur wil via het team van de Bouwmeester beroep doen op een systeem van een ‘open oproep’ naar talentvolle ontwerpers. “Het geeft ons als kleinere, maar verstedelijkte gemeente de kans om een beroep te doen op de expertise van architecten uit binnen- of buitenland die al getoond hebben dat ze wat in hun mars hebben.”

Fiets- en wandelpaden

Burgemeester Hans Knop stipt aan dat ook de mobiliteit op de nieuwe site een belangrijk aandachtspunt wordt. “Op de Lange Akker willen we tonen dat we resoluut kiezen voor een fiets- en wandelvriendelijke gemeente. Fiets- en wandelverbindingen zullen het gebied doorkruisen door het openbaar groen.”

Geert De Rycke
Geert De Rycke

Sanering

Voor de eerste steen van het nieuwe project gelegd wordt, moet het omvangrijke terrein wel nog gesaneerd worden. “Eens de nieuwe sporthal klaar is, kunnen de sportclubs die momenteel nog onderdak vinden in de VHVD alvast verhuizen. Eerder zette de Vlaamse regering al het licht op groen om de site te ontwikkelen als brownfieldproject”, stipt schepen Francis De Donder (Leefbaarder Zele) aan. Een dergelijke overeenkomst wordt afgesloten om de verontreiniging weg te werken. De Vlaamse regering biedt dan enkele ondersteunende maatregelen om dit sites toch sneller te kunnen ontwikkelen. “Bij de ontwikkeling van het project zal er ook heel veel aandacht zijn voor groenvoorzieningen”, benadrukt De Donder tot slot.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.