Zeelse jaarmarkt gaat voor meer diervriendelijkheid

bob moors
De jaarmarkt in Zele gaat voor meer diervriendelijkheid dit jaar. Om dit kracht bij te zetten laat de gemeente opnemen dat er geen geblokstaarte trekpaarden mogen deelnemen aan de jaarmarkt in Zele.

Sinds 2001 geldt er een verbod op het blokstaarten bij trekpaarden. Deze wetgeving werd regelmatig omzeilt met een medisch attest. Het bestuur van Zele zal nu ook dit verbod opnemen bij de inschrijvingsvoorwaarden tijdens de keuring van de jaarmarkt. “Bij blokstaarten wordt de staart van een dier operatief verwijderd. De amputatie gaat dwars doorheen de wervels en zenuwen van het dier en kan na de ingreep nog pijnlijke gevolgen hebben”, licht schepen van Dierenwelzijn Thomas Bauwens toe.

“Sinds het invoeren van het verbod in 2001 werd de wetgeving massaal omzeild door het aanvragen van een medisch attest. Dat zorgde ervoor dat er eigenlijk geen verandering in de situatie kwam”, zegt Thomas Bauwens. “Een Vlaams decreet van 15 april 2018 zorgde er voor dat geblokstaarte paarden niet meer mogen deelnemen aan tentoonstellingen, keuringen en wedstrijden. Dat verbod geldt ook voor dieren waarvoor een medisch attest werd verleend.”

De Zeelse jaarmarkt vindt dit jaar plaats op dinsdag 8 oktober.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.