Werkzoekend? Jobwinkel helpt je op goede weg

ACV BEGELEIDT MENSEN BIJ ONLINE SOLLICITEREN EN OPMAAK VAN CV

Özgür Yurdaer bij enkele computers in de Jobwinkel.
Foto Geert De Rycke Özgür Yurdaer bij enkele computers in de Jobwinkel.
Zele krijgt een Jobwinkel waar werkzoekenden hulp krijgen om een job te vinden. Daar is nood aan sinds de Werkwinkel verdween. "Een job vinden en solliciteren gebeurt vandaag via internet, maar er is nog steeds een deel van de werkzoekenden voor wie dat niet mogelijk is", weet Özgür Yurdaer van ACV.

De lokale ACV-afdeling wil met het openen van een Jobwinkel meer mensen aan werk helpen. In september sloot de Werkwinkel in Zele de deuren. Gevolg: mensen die hulp nodig hebben bij de zoektocht naar een job moeten voortaan naar Dendermonde of Sint-Niklaas of ze moeten het telefonisch oplossen. "Werkzoekenden zijn daarmee genoodzaakt om online op zoek te gaan naar een job. Toch is er nog steeds een grote groep die niet over internet beschikt. Als ze al over internet en over een computer beschikken, zijn er ook veel werkzoekenden die niet weten hoe ze online moeten solliciteren. Zo missen ze heel wat kansen op de arbeidsmarkt", zegt Özgür Yurdaer, zonepropagandist bij ACV Lokeren-Zele-Berlare.

Zonder afspraak

Vanaf dinsdag kunnen werkzoekenden terecht in de Jobwinkel van ACV in de Kloosterstraat in Zele. "We helpen mensen bij de opmaak van een degelijk cv en we leggen hen aan één van de computers in onze Jobwinkel uit hoe ze best op zoek gaan naar een baan. Daarna helpen we hen eventueel ook nog om online te solliciteren. Wie dat wenst, kan meteen meer informatie krijgen over de loon- en arbeidsvoorwaarden bij de vacatures die hen interesseren."


In Zele is een Jobwinkel waar mensen kunnen binnenstappen zonder afspraak en zonder verplichtingen nodig volgens ACV. "Bijna 56 procent van de werkzoekenden is laaggeschoold. Bijna 45 procent is bovendien al meer dan een jaar werkloos. Velen onder hen weten niet goed meer hoe ze aan de zoektocht moeten beginnen. Hier kunnen ze terecht met al hun vragen."

Taalbarrière

Van de 695 werkzoekenden, exclusief werklozen die niet op zoek zijn naar werk, is een derde van allochtone afkomst. "Velen onder hen zijn laaggeschoold en bovendien is er soms ook een taalbarrière. Ook hen zullen we helpen bij hun zoektocht, maar in eerste instantie verwijzen we hen door naar onze taalcursussen. Dat zijn praktijkgerichte lessen die niet te schools zijn en waarbij we hen vooral leren om een conversatie te voeren."


Het is dan ook vanuit dat project, 'De Schooltas', dat de Jobwinkel ontstond. "De Schooltas moest aanvankelijk kinderen uit de basisschool begeleiden bij het maken van hun huiswerk. Intussen hebben we ook een project lopen dat gericht is op leerlingen uit het secundair. Eén op de drie Zeelse achttienjarigen verlaat namelijk de secundaire school zonder diploma", aldus Yurdaer.


De Jobwinkel is steeds open op dinsdag van 9 tot 12 uur, Kloosterstraat 12. Er is dan altijd een vrijwilliger aanwezig om te helpen.