Uren knutselen voor het goede doel

BEWONERS KLEDEN STRATEN IN OM LOPERS TE VERWELKOMEN

Willy Hoogewys met kleinzoon Niels Hoogewys voor hun constructie.
Copyright : Geert De Rycke Willy Hoogewys met kleinzoon Niels Hoogewys voor hun constructie.
De doortocht van Roparun is telkens één groot volksfeest in Zele. Dit jaar waanden lopers en fietsers zich in Zele in de ruimte. Heel wat Zelenaars droegen hun steentje bij om de sfeer compleet te maken, elk met hun eigen, persoonlijke motivatie.

Hilde De Beule nam acht jaar geleden het initiatief om een kraampje op te zetten aan het schooltje in de Cederlaan. "Ik schilder graag en mijn zoon kan goed tekenen. Zo zetten we hier intussen voor de achtste keer een leuk ingekleed kraampje op. Wat begon met één klein kraampje is intussen uitgegroeid tot enkele tenten", zegt Hilde die een persoonlijke motivatie heeft. "Mijn vader stierf aan kanker toen ik achttien jaar was. Roparun is een fantastisch initiatief dat veel geld inzamelt voor projecten voor mensen met kanker. Daarom steun ik het erg graag." Een week na Roparun 2015 kreeg Hilde de diagnose borstkanker. "Dat maakt Roparun dit jaar nog intenser, zeker op het moment dat de fietsers en lopers door de Cederlaan komen. Het is ontroerend om te zien dat zoveel mensen zich op een sportieve manier inzetten voor het goede doel." Ook Cecile Bogaert (81), moeder van Hilde, werkt al acht jaar mee in het kraampje aan de Cederlaan. Intussen sprongen ook andere sympathisanten op de kar, waaronder Hilde Van Den Broeck, om het groeiende succes mee vorm te geven.

Peter Moens, Maria De Wilde, Monique Van Acker en Marleen D'haese bakken wafels.
Copyright : Geert De Rycke Peter Moens, Maria De Wilde, Monique Van Acker en Marleen D'haese bakken wafels.

Duizend sterren

Helemaal op het einde van de route door Zele, op het uiterste punt van Durmen, schitterden meer dan duizend sterren. "Het was mijn moeder die alle sterren knipte", zegt Peter Moens die samen met enkele vrienden het kraampje opzette. "Hoeveel sterren het juist zijn, weet ik niet. Maar ik moest wel naar de apotheker om een pleister te halen. Mijn arm deed pijn deed van telkens dezelfde beweging te maken." Na een ruwe telling kwamen we op meer dan duizend papieren sterren. Die werden dan nog eens één voor één voorzien van zilveren glitters. Peter knutselde ook een gigantisch planetenstelsel. "Het afdak is een overblijfsel van het jaar dat het thema 'Far West' was. De wafelenbak hielden we dan weer over van het 'Stripfigurenjaar', toen kozen we voor Nero", zegt Peter.


Alle Zelenaars mochten er meevieren. Voor drank en een wafel werd geen geld gevraagd, wel een vrije bijdrage. "Daarmee komen we steeds uit de kosten, mensen geven nog steeds geld voor het goede doel."

Hilde Van den Broeck, Hilde De Beule en Cecile Bogaert tekenen present in de Cederlaan.
Copyright : Geert De Rycke Hilde Van den Broeck, Hilde De Beule en Cecile Bogaert tekenen present in de Cederlaan.

Vier maanden geknutseld

Willy Hoogewys (72) startte in januari met zijn knutselwerk. "Ik krijg gelukkig veel hulp van mijn kleinzoon Niels. Hij zoekt de praktische uitwerkingen op het internet op en dan gaan we samen aan de slag met recyclagemateriaal en met restjes kabel van mijn zoon die elektricien is. We werken met veel lampjes, wat spektakel brengt als het donker wordt", zegt Willy. De man is elk jaar erg gemotiveerd, dit jaar tot een rookmachine en laserstralen toe. "Ik verloor mijn vrouw twintig jaar geleden aan kanker. Ik weet dus als geen ander waarom ik me zo inzet voor dit goede doel."

Kos