Rhetorika speelt toneel in Zeels dialect

De cast van 'De leurders van 't Endeken' is er helemaal klaar voor.
Foto Goossens De cast van 'De leurders van 't Endeken' is er helemaal klaar voor.
Theater Rhetorika staat vanaf vanavond op de planken met 'De leurders van 't Endeken'. Het verhaal speelt zich af achter de Zandberg en de acteurs spreken dan ook het Zeels dialect.

'We hebben niet veel, maar we hebben wel veel leute!' is de slogan die aan de basis ligt van het volkse stuk. Zelenaar Frank Van Mossevelde schreef het verhaal ter gelegenheid van de 175ste verjaardag van de toneelvereniging. "Het stuk speelt zich af in het begin van de vorige eeuw, ergens achter de Zandberg. De toeschouwer krijgt een portie folklore in het eigen dialect met veel humor, emotie en liedjes", zegt Van Mossevelde die samenwerkte met regisseur Tijl Dauwe.


Een twintigkoppige cast brengt het honderd jaar oude verhaal van de leurders van 't Endeken. Het stuk gaat niet alleen over vlasbewerkers, wevers, kwakzalvers en kermisklanten maar ook over het leven en de liefde, de vriendschap en de dood. "Zijde van den Oek, van Auvermoat of van den Dijk, van 't Durp van Kammezoek of van den Nievewijk, het blijft ammel gelijk: ge got ne schuënen auved leute krijge", klinkt het in het sappige dialect. Er zijn voorstellingen op 20, 21, 27 en 28 maart om 20 uur in het Gildenhuis in Zele. Tickets kosten 9 euro en kunnen besteld worden via www.rhetorika.be. (KDBB)