Nonnetjes tevreden met boek:
“Overzicht van onze werken achterlaten”

Gedenkboek vertelt verhaal van eeuwenoude Zeelse kloosterorde

Zusters Bernadette, Ria en Elza samen met auteur Lucien Boone, Etienne Van Hecke en Luc Laureys bij de voorstelling van het boek in de Kouterkerk.
Copyright : Geert De Rycke Zusters Bernadette, Ria en Elza samen met auteur Lucien Boone, Etienne Van Hecke en Luc Laureys bij de voorstelling van het boek in de Kouterkerk.
Ze zijn nog amper met drie. De laatste Zeelse zusters van de Heilige Vincentius A Paulo hebben hun klooster intussen al twee jaar verlaten. Maar dankzij het gloednieuwe gedenkboek van Lucien Boone zullen hun inspanningen voor de Zeelse gemeenschap nooit vervagen.

Het was een emotioneel afscheid twee jaar geleden. Als laatste bewoners van het klooster aan de Koevliet trokken Moeder-overste Elza (83) en zuster Bernadette (89) de deur achter zich dicht om te verhuizen naar een ‘kloosterafdeling’ in een nieuwe vleugel van woonzorgcentrum De Vliet. Zuster ‘op rust’ Ria verblijft al langer in het rusthuis. Haar twee metgezellen, zuster Margriet en Victorine, kwamen vorig jaar jammer genoeg te overlijden. Elza en Bernadette hebben intussen hun draai gevonden in hun nieuwe leefomgeving. “Al missen we de rust tussen de kloostermuren wel”, zegt zuster Elza, die in 1958 haar intrede maakte in het klooster. “Geheel onverwacht is dat niet natuurlijk. Ik heb zelf 64 jaar in het klooster gewoond en gewerkt.

Zuster Bernadette en Moeder-Overste Elza in hun nieuwe kloosterafdeling in woonzorgcentrum De Vliet.
Copyright : Geert De Rycke Zuster Bernadette en Moeder-Overste Elza in hun nieuwe kloosterafdeling in woonzorgcentrum De Vliet.

Ondanks de hoge leeftijd van de laatste zusters zal hun belangrijke erfenis voor de Zeelse zorginstellingen nooit verloren gaan. Dit dankzij het nieuwe boek van heemkundige Lucien Boone. Die verdiepte zich in de geschiedenis van de geloofsgemeenschap die aan de wieg stond van de bejaardenzorg, ziekenverpleging, materniteit en opvang van weeskinderen in Zele. Boone pende eerder al bijdragen neer in de jaarboeken van de heem- en oudheidkundige kring van Zele.

De zusters zijn opgetogen met de uitgave van het boek. “Zo kunnen we een overzicht nalaten van onze werken voor alle geïnteresseerde Zelenaars en mensen uit de wijde omgeving”, zegt Moeder-overste Elza. Auteur Lucien Boone kon naast het historisch naslagwerk ook een beroep doen op de getuigenissen die de zusters zelf in petto hadden over hun orde. Zo vertelde zuster en voormalig ziekenhuisdirectrice Bernadette over haar moeder Pharaïlde die als weeskind samen met haar twee broertjes in het weeshuis aan de Koevliet terecht kwam.

“Omwille van haar mooie stem mocht mijn moeder meezingen met de zusters tijdens de misviering. Vanaf haar 14 jaar werkte ze ook bij de zusters in de kliniek. Haar herinneringen lieten een dubbel gevoel na. Met enkele zusters had ze een nauwe band, anderzijds beleefde ze als weesmeisje niet de gelukkigste jaren van haar leven. Maar ze is steeds dankbaar geweest voor de opvoeding die ze kreeg en die ze op haar beurt heeft doorgegeven aan mij en haar andere kinderen. Dat heeft er uiteraard mee voor gezorgd dat ik later ben ingetreden.”

Het gedenkboek ‘De zusters van de Heilige Vincentius A Paulo van Zele’ is verkrijgbaar voor de prijs van 30 euro. Meer informatie is beschikbaar in het klooster en de Zeelse kerken.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.