Met 250 zangers tegen geweld

'REQUIEM PRO LUNA' BRENGT EERBETOON AAN NEERGESCHOTEN PEUTER

Stijn Roels, Bethy Van Cleemput, Dirk De Caluwe en Frank Van Mossevelde componeerden het 'Requiem pro Luna'.
Foto GDR Stijn Roels, Bethy Van Cleemput, Dirk De Caluwe en Frank Van Mossevelde componeerden het 'Requiem pro Luna'.
Vandaag is het exact tien jaar geleden dat Hans Van Themsche in Antwerpen Luna en haar oppas Oulematou Niangadou neerschoot. Om Luna te herdenken en geweld tegen kinderen aan te kaarten, schreven een aantal streekgenoten schreven 'Requiem pro Luna'. "Het wordt opgevoerd in de Sint-Pauluskerk, vlakbij de plaats waar het drama gebeurde", zegt Dirk De Caluwe.

Met hun 'Requiem pro Luna' willen Frank Van Mossevelde, Stijn Roels en Dirk De Caluwe de wereld laten horen dat geweld op kinderen niet kan. Aanleiding is de moord op de peuter Luna Drowart en haar oppas Oulematou Niangadou, vandaag exact tien jaar geleden. Dader Hans Van Themsche handelde toen uit racistische motieven.


"Het was de lokale afdeling van het Davidsfonds die me in 2006 vroeg om een requiem te schrijven ter herdenking van de oorlog. Maar zo'n requiems bestaan al en op dat moment was het net een maand geleden dat Luna en haar oppas vermoord werden. Een jaar later had ik mijn basisteksten klaar voor het 'Requiem pro Luna'", zegt Frank Van Mossevelde. Hij schreef zowel teksten voor koor en sopraan als teksten die gelezen worden tussen de gezangen door. Daarna was het aan componist Stijn Roels om er muziek bij te bedenken. "Ik heb geprobeerd om met muziek een gevoel teweeg te brengen. Om de muziek toegankelijk te maken voor een erg breed publiek worden de thema's die steeds terugkomen zoals 'geweld' en 'kind' gekoppeld aan dezelfde muziek."


In 2009 werd het prachtige requiem opgevoerd in de Zeelse Sint-Ludgeruskerk, maar daarna belandde het al snel in de vergeethoek, tot Dirk De Caluwe het in handen kreeg. Hij was eerder al dirigent in de musicals 'Daens' en 'Kuifje' en verwierf naam en faam in het buitenland. Bovendien was hij ook twintig jaar dirigent van de Zeelse Koninklijke harmonie Sinte-Cecilia. "Toen ik het stuk in handen kreeg, had ik spijt dat ik het niet heb kunnen dirigeren. En zo ontstond het idee om het requiem op te voeren in de Sint-Pauluskerk, de mooiste kerk van Antwerpen met een ingang vlakbij de plaats waar het drama gebeurde. Ook de Zeelse koren Makeblijde en De Minnezangers, Cantado Ekeren en Kamerkoor Helicon Lier verlenen hun medewerking. Samen met het Koninklijk Harmonieorkest Schelle goed voor 250 uitvoerders.

Ontroerend

"Het resultaat is prachtig, ontroerend en mooi. Ik ben er eerlijk in: als de muziek of de teksten niet naar mijn zin waren, zou ik dit nooit gedaan hebben. Het is een aanrader voor wie een hart heeft voor muziek", zegt De Caluwe. "Het is in eerste instantie om Luna te herdenken maar we willen het ook opdragen aan alle kinderen en een kreet slaken tegen geweld op kinderen. Luna betekent 'maan', een symbool dat vaak terugkomt", aldus Van Mossevelde.


Soliste is sopraan Hanne Roos en recitanten zijn naast Frank Van Mossevelde ook Betty Van Cleemput en de 15-jarige Lauranne De Caluwe, dochter van Dirk. Tickets kosten 13 tot 20 euro. Er zijn opvoeringen op 20 en 21 mei om 21 uur. Meer informatie en tickets: 0470/031.149 of www.requiemproluna.be