Maand na diefstal nog steeds geen spoor van gestolen ‘Michelangelo’: “Ik blijf hopen op die ene gouden tip”

Jan blijft hopen op een doorbraak in de diefstal van het schilderij.
Koen Baten Jan blijft hopen op een doorbraak in de diefstal van het schilderij.
Het onderzoek naar de gestolen ‘Michelangelo’ uit de Sint-Ludgeruskerk uit Zele loopt nog altijd volop. Het schilderij, dat mogelijk heel wat geld waard is, werd ‘s ochtends vroeg om 5 uur gestolen via de sacristie. Op dit moment heeft de politie nog altijd geen enkel spoor naar het schilderij.  “Ik blijf geloven in die ene gouden tip die nog moet komen”, zegt pastoor Jan Van Raemdonck. 

Het is exact een maand geleden dat een dief aan de haal ging met het schilderij ‘Heilige Familie’ uit de Sint-Ludgeruskerk op de Markt in Zele. Sindsdien ontbreekt elk spoor van de man en van het schilderij. Het werk zou binnenkort door een Italiaanse experte onderzocht worden om uit te maken of het van de grootmeester Michelangelo was of van één van zijn leerlingen, maar dit kan dus vooralsnog niet doorgaan. De politie voert nog steeds een onderzoek, maar tast nog altijd in het duister over de dief. Meer info kunnen ze op dit moment niet prijsgeven. 

Pastoor Jan Van Raemdonck blijft optimistisch en hoopt dat het schilderij nog boven water komt. “Er zijn wel enkele tips binnengekomen na FAROEK, maar voorlopig leverden deze niets op. Op dit moment zit het volgens mij muurvast. De gouden tip moet misschien nog komen. Dat hoop ik toch althans”, zegt Van Raemdonck. “Het schilderij moet terugkomen, maar elk spoor ontbreekt nu.” 

De dader was verschillende keren te zien op camera’s in het centrum van Zele.
Faroek De dader was verschillende keren te zien op camera’s in het centrum van Zele.

Op 11 januari om 5 uur ‘s ochtends betreedt een verdachte man de kerk in Zele. Hij kan via de sacristie, waar hij een slot forceert, naar binnen lopen. Daar neemt hij ruimschoots de tijd om het schilderij mee te pakken en weer naar buiten te lopen. Een getuige zag een dag eerder ook al een verdachte jongeman rondsluipen aan de kerk en gaf een beschrijving door aan de politie. 

Een dag later verspreidt de federale politie een opsporingsbericht over het schilderij en een foto. Ze geven ook meer informatie over de man. Hij wandelde na de eerdere verkenning van de kerk weg richting de De Deckerstraat in Zele. Het werk staat ook internationaal geseind. 

Op 15 januari duiken de eerste camerabeelden op van de man. De recherche van de politie ziet daarop de jongeman lopen met het schilderij gewoon op zijn hoofd en zijn schouders. Hij loopt in de richting van de Lokerenbaan. De politie doet ook een oproep naar verschillende getuigen, die de dader met hun wagen passeren en hem mogelijks zien lopen hebben met het schilderij op zijn schouders. Ook Interpol zoekt nu mee naar het verdwenen schilderij. 

Aan het einde van de maand, op 29 januari, maakt VTM-programma FAROEK een uitzending over de verdwijning van het schilderij. Er duiken nog meer camerabeelden op van de man die tien minuten lang met het schilderij op zijn schouders loopt. Het werk is verpakt in plastic. Er zijn ook verschillende voertuigen te zien die hem voorbij rijden. De man steekt meerdere keren de straat over. Ook op andere camerabeelden ter hoogte van de kerk is de man te zien, en hij komt ook al in beeld een dag voor de diefstal gebeurde. Hij is telkens in het zwart gekleed, en zijn gezicht is nooit herkenbaar in beeld, wat doet vermoeden dat hij van de streek is. 

Wie meer informatie heeft over het schilderij kan nog steeds contact opnemen met de federale politie op het nummer 0800 30 300 of via opsporingen@police.belgium.eu. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.