Grote brand legt Spiegelpaleis in as

BEKENDE FEESTZAAL MOET WORDEN AFGEBROKEN

De vlammen sloegen in de nacht van zaterdag op zondag metershoog uit het dak.
Copyright : Geert De Rycke De vlammen sloegen in de nacht van zaterdag op zondag metershoog uit het dak.
Een zware brand heeft in de nacht van zaterdag op zondag hevig huisgehouden in de bekende feestzaal het Spiegelpaleis in Zele. De brand ontstond rond 3.15 uur 's nachts. Het gebouw stond al meer dan een jaar leeg. Kwaad opzet kan niet worden uitgesloten.

Het Spiegelpaleis in de Dendermondebaan in Zele was jaar en dag een publiekstrekker voor Zele en omstreken. Door de zware brand van zaterdagnacht ging ook een stukje verleden in vlammen op. Heel wat verenigingen en organisaties moesten na de sluiting in januari 2016 andere oorden opzoeken.


De brand ontstond in het café en werd opgemerkt door een toevallige passant. Er wordt rekening gehouden met brandstichting omdat het pand al zo lang leeg stond.


Enkele buurtbewoners zagen dat enkele jongeren het gebouw waren binnengebroken en aan het roken waren, maar of dit de oorzaak was, is niet bekend.


"Het doet pijn om onze feestzaal, waar we jaar en dag in gewerkt hebben in vlammen zien op te gaan", vertellen vorige eigenaars Leon en Arielle.


Ze hielden de zaak maar liefst vijftig jaar open. "Het was echt ons kindje. Jarenlang hebben we zorg gedragen voor deze zaak, maar ze staat nu iets meer dan een jaar leeg en dat maakt het extra pijnlijk, zeker omdat er mogelijk kwaad opzet in het spel is", klinkt het.

De brandweerkorpsen van Zele en Lokeren kwamen ter plaatse.
Copyright : Geert De Rycke De brandweerkorpsen van Zele en Lokeren kwamen ter plaatse.

Ruiten ingeslagen

Nog eenmaal langs de zaak passeren wil het koppel niet, omdat ze dan te emotioneel zouden worden. "Nog niet zo lang geleden werden de ruiten al ingeslagen en ook de deuren opengebroken," zegt het koppel nog.


De brandweer had het ook ontzettend moeilijk om het vuur onder controle te krijgen. "Toen we aankwamen sloegen de vlammen al uit het café", aldus brandweercommandant Paul De Wilde. Het vuur verspreidde zich dan razendsnel naar de feestzaal zodat we ook versterking moesten vragen van het brandweerkorps van Lokeren. De appartementen die naast de zaal lagen moesten even geëvacueerd worden, maar de bewoners konden al snel terug naar binnen. Hun appartementen liepen geen schade op.


Een expert van het parket zal de oorzaak van de brand nu onderzoeken.


Het Spiegelpaleis zal alleszins volledig rijp zijn voor de sloop en worden afgebroken. Er zou binnenkort een kantoorruimte met appartementen kunnen komen.


"Het is heel jammer dat de zaal is afgebrand, het is van vader op zoon uitgebaat en het was een legendarische plek in de omgeving van Zele", aldus Dirk De Mey (Open VLD).