Gemeentebestuur kondigt strenge maatregelen aan na ernstige ongevallen: “Wagens van drieste bestuurders moeten we in beslag kunnen nemen”

De ravage in de Lokerenbaan was groot. Het gemeentebestuur kondigt maatregelen aan.
Koen Baten De ravage in de Lokerenbaan was groot. Het gemeentebestuur kondigt maatregelen aan.
Op de jongste gemeenteraad kondigde de CD&V/Leefbaarder Zele-meerderheid aan dat ze werk maakt van een actieplan om onverantwoord rijgedrag aan te pakken. Eén van de maatregelen die overwogen wordt, is het bestuurlijk in beslag nemen van wagens. “Al zal het ook tijd vragen om het actieplan uit te voeren”, roept burgemeester Hans Knop (CD&V) op tot realisme.

Er is de voorbije weken al heel wat inkt gevloeid over enkele ernstige ongevallen aan de Lokerenbaan en het kruispunt van de Elststraat en de Ravestraat, beiden ten gevolge van onverantwoord rijgedrag van de bestuurders.

Eén van de opmerkelijke maatregelen die in de pijplijn zitten, is het bestuurlijk in beslag nemen van wagens van drieste chauffeurs. Schepen en ondervoorzitter van de veiligheidscel Francis De Donder (Leefbaarder Zele) liet eerder al weten dat hij bij de stad Antwerpen, die de maatregel weldra invoert, informatie opvroeg. “We moeten daders van onverantwoord rijgedrag hard aanpakken. Ik heb mij al geïnformeerd bij experts en deze maatregel is perfect toepasbaar in Zele”, klinkt het.

Aanpassen weginfrastructuur

Burgemeester Hans Knop bevestigde donderdagavond op de gemeenteraad dat de piste op tafel ligt. “We gaan ons verder informeren bij Antwerpen, maar ook bij het Mechelse stadsbestuur dat in het verleden al wagens in beslag nam.” Knop (CD&V) benadrukt dat één maatregel niet zal volstaan. “Het is belangrijk dat we deze maatregel in de achterzak hebben, maar het is niet de enige manier om onverantwoord rijgedrag van de baan te krijgen. Ook het invoeren van trajectcontroles, de uitbreiding van het politiekorps en de aanpassing van de weginfrastructuur onder meer aan de Lokerenbaan liggen op tafel”, aldus de burgervader.

Gemeenteraadslid Herman Van Driessche (N-VA) kwam ook tussen op het punt. “Ik heb het voorstel om auto’s in beslag te nemen al acht jaar geleden geopperd in deze gemeenteraad na een ongeval met dodelijke afloop. De mogelijkheid is er perfect, je moet enkel de moed hebben om de knoop door te hakken. Bovendien is het belangrijk dat de daders bestraft worden en de maatregelen zich daarop richten.”

Realisme

Knop pleitte op zijn beurt voor realisme. “Als wij morgen beslissen dat er een kaderuitbreiding komt van de politie, dan staan die agenten daar niet morgen. Hetzelfde geldt voor het nemen van infrastructurele maatregelen aan de Lokerenbaan. Bovendien zal dit middelen vragen. Bedoeling is in elk geval dat we terugkoppelen naar de bevoegde commissie.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.