Frontsoldaat uit WOI herleeft

30.000STE LAST POST BRENGT INSPIRATIE VOOR TONEELSTUK

Frank van Mossevelde en Bethy Van Cleemput in het decor van het toneelstuk.
De Rycke Frank van Mossevelde en Bethy Van Cleemput in het decor van het toneelstuk.
Het verhaal van frontsoldaat Maurits Coene en zijn familie herleeft zaterdagavond in De Wiek. De Vriendenkring van de brandweer brengt er samen met theater Rhetorika 'Coene soldaat'. De voorstelling werd gemaakt aan de hand van brieven van de Zelenaar die tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het front ging vechten. Er worden ook beelden getoond van de Zeelse ode aan de 30.000ste last post.

Aan de hand van authentieke brieven uit de Eerste Wereldoorlog vertellen Bethy Van Cleemput en Frank Van Mossevelde van theater Rhetorika het verhaal van frontsoldaat Maurits Coene en zijn familie in Zele. "Op 1 augustus 1914 wordt Maurits Coene opgeroepen om te gaan vechten tegen 'den Duits'. Aan het font schrijft hij heel wat brieven naar zijn familie in Zele. In die brieven wordt niet alleen verteld wat de soldaat meemaakt aan het front, maar ook wat er zich in Zele afspeelt", vertelt Frank Van Mossevelde.


Zelenaar Frank Coene ging op zoek naar de geschiedenis van zijn voorvader. Zo vond hij de authentieke correspondentie die Maurits Coene voerde met het thuisfront. 'Laat den Duitsch maar komen. We vrezen niet en zouden ons part willen doen.' Dat staat te lezen in één van zijn brieven bij het uitbreken van de oorlog. Wat daarna volgt, zijn ontroerende, menselijke verhalen over hoop en wanhoop, dromen en verdriet.


De aanleiding om het verhaal op de planken te brengen, was de ode aan de 30.000ste Last Post die op 9 juli in heel Vlaanderen werd gebracht. De Zeelse brandweermannen van De Vriendenkring maakten er toen een ingetogen spektakel van. "Er werden enkele fragmenten uit Coene soldaat gebracht in het decor van de musical '14-'18", zegt ereluitenant Patrik Dauwe. "We vonden het belangrijk om een ode te brengen aan de ode. Behalve de fragmenten uit 'Coene soldaat', werden op het einde ook klaprozen uitgestrooid. Bovendien vroegen we alle aanwezigen, een duizendtal, om de affiche te ondertekenen."


Met die duizend handtekeningen trokken de brandweermannen naar de Menenpoort in Ieper, waar ze een bezoek brachten aan de klaroeners die dagelijks de Last Post blazen. "De verzamelde handtekeningen zijn eigenlijk voor hen, als dank en waardering voor wat ze doen", zegt Dauwe.

Kippenvelmoment

"Niet iedereen wordt onder de Menenpoort ontvangen. Elke avond blazen de klaroeners met maximum vier personen de Last Post, alleen bij het bezoek van een staatshoofd of bijvoorbeeld de paus wordt met een totale bezetting gespeeld. Speciaal voor ons waren de klaroeners van Ieper met acht, een voltallige bezetting. Een kippenvelmoment."


Zaterdagavond zullen er beelden geprojecteerd worden van het bezoek aan Ieper, afgewisseld met authentieke dia's uit de oorlog. De folkgroep 'Hauman en de Moeite' zorgen voor muziek bij het verhaal van 'Coene Soldaat' met speciaal geschreven en geselecteerde liedjes. De voorstelling vindt zaterdag om 20 uur plaats in De Wiek. Tickets kosten 11 euro.