Eendracht Zele verhuist jeugdwerking naar Ter Elst: “Zonder kantine vrezen we voor financiële aderlating”

Door het verlies van de cafetaria aan de Zandberg verhuist Eendracht Zele haar jeugdwerking naar Ter Elst.
Geert De Rycke Door het verlies van de cafetaria aan de Zandberg verhuist Eendracht Zele haar jeugdwerking naar Ter Elst.
Door het verlies van de kantine aan de Zandberg verhuist Eendracht Zele haar jeugdwerking dit seizoen naar de terreinen aan Ter Elst. De club vreest een financiële aderlating door het verlies aan drankinkomsten. “We zitten met de handen in het haar”, zegt voorzitter Sabine Hoogewys.

De komst van de nieuwe sporthal levert kopzorgen op bij de Zeelse voetbalploeg. Door de intekening van de site verdwijnt de kantine aan de Zandberg. Het bewoog het bestuur tot een positiewissel: de jeugdploegen verhuizen naar de site aan Ter Elst en de eerste ploeg en de beloftes maken de omgekeerde beweging en trainen vanaf dit seizoen aan de Zandberg. Spelers en supporters kunnen er in de toekomst terecht in het nieuwe sportcafé.

“Er zijn gesprekken geweest met de gemeente om ons kandidaat te stellen voor de uitbating van het nieuwe sportcafé, maar wij werken met vrijwilligers en dat valt niet te rijmen”, zegt Hoogewys. Het verlies van de kantine zorgt wel voor een financiële kater. “De inkomsten waren jaarlijks goed voor ettelijke tienduizenden euro’s. Op Ter Elst ligt de kantine verder van de velden dus automatisch vinden mensen minder vlot de weg.” De club had gehoopt op een financiële compensatie van de gemeente om het verlies aan inkomsten op te vangen. “Helaas wordt daar geen gevolg aan gegeven. We houden ons hart vast voor de impact.”

Johan Anthuenis (CD&V), schepen en voorzitter van het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) reageert. “De intekening van de site is gemaakt door het vorige bestuur, waarvan de voorzitter van Eendracht deel uitmaakte (Hoogewys was schepen in de vorige legislatuur). Toen al is er beslist dat er geen plaats zou zijn voor een kantine. Dat werpt toch een ander licht op deze zaak.” Hoogewys ziet dat anders. “Het klopt dat ik in de vorige legislatuur deel uitmaakte van de meerderheid. Doch Eendracht Zele had een concessieovereenkomst met de gemeente tot 2024 en wij gingen er steeds van uit dat dit bleef lopen. Dus gingen wij ook van de veronderstelling uit dat wij de kantine konden uitbaten zoals we tot op heden hadden gedaan. Doordat niet de gemeente de sporthal bouwt maar het AGB betekent dit voor de club dat de concessie ophoudt te bestaan en dat wij weten nog helemaal niet zo lang. Dat de gemeente maar recentelijk op de hoogte is van de verhuis van onze jeugdwerking naar Ter Elst is correct maar de beslissing om dit te doen is dan ook pas definitief genomen eind mei.”

Anthuenis ziet op zijn beurt opportuniteiten in de wissel. “Dat de eerste ploeg van Eendracht Zele nu zal trainen aan de Zandberg, kan zorgen voor een extra dynamiek.” 

Vertrekplaats mountainbikers

Dat beaamt schepen van Sport en bestuurslid van het AGB Francis de Donder (Leefbaarder Zele). “We zijn volop aan het bekijken om nieuwe buitensporten naar de terreinen aan te trekken. Bijvoorbeeld een vertrekplaats voor mountainbikers. We zijn momenteel de puzzel aan het leggen voor de invulling van de sporthal én de buitensporten. Het is jammer dat we pas recent te horen kregen van de plannen van het bestuur van Eendracht Zele om de jeugdwerking te verhuizen. Anders hadden we meer tijd gehad om bij te sturen. Een financiële compensatie is geen optie, want dat zou niet fair zijn tegenover de andere Zeelse sportclubs.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.