Brandweer Zele vraagt om gloednieuwe kazerne

Huidige kazerne is te klein en voldoet niet meer aan moderne eisen.

Het brandweerkorps is vragende partij voor een nieuwe kazerne.
Copyright : Geert De Rycke Het brandweerkorps is vragende partij voor een nieuwe kazerne.
De brandweer van Zele is vragende partij voor een nieuwe kazerne op de locatie van de oude. Het gebouw is meer dan vijftig jaar oud en heeft verschillende ruimtes die eigenlijk niet meer conform de regels zijn. Onder meer het sanitaire gedeelte is veel te klein voor de 54 brandweermannen die zich in de kazerne bevinden. “Sommige van onze wagens kunnen zelfs niet meer binnen staan in de kazerne en blijven noodgedwongen buiten”, zegt postoverste Guy Van Peteghem.

De vraag voor een nieuwe brandweerkazerne voor Zele werd enkele weken geleden al even kort aangehaald bij de opendeurdag van het brandweerkorps. In tussentijd werd er aan een beleidsnota gewerkt om te overhandigen aan de politici van Zele met de vraag om te investeren in een nieuwe grotere kazerne. “Buggenhout en Dendermonde krijgen ook een nieuwe kazerne. Zele mag hierin zeker niet achterblijven, want een vernieuwing is broodnodig, we kunnen echt niet langer meer wachten”, aldus Van Peteghem.

Het grootste probleem bij de kazerne is de ruimtes die niet groot genoeg meer zijn. Het wagenarsenaal telt 17 wagens, maar sommige kunnen niet meer binnen in de kazerne. “Deze blijven noodgedwongen buiten staan. Ook de ambulance staat al een heel lange periode buiten gewoon omdat er geen plaats is”, vult brandweerofficier Thijs Dauwe aan. Ook de douches en het sanitaire gedeelte zijn niet zo als het hoort. “Wij hebben nu een douche ter beschikking. Als we na een zware brand terug komen zijn we verplicht om te douchen, maar dit neemt zoveel tijd in beslag omdat er maar een douche is, we willen dit graag uitbreiden”, zegt Dauwe.

Deze wagens kunnen nog binnen, maar andere voertuigen uit het wagenpark moeten noodgedwongen buiten staan wegens plaatsgebrek.
Copyright : Geert De Rycke Deze wagens kunnen nog binnen, maar andere voertuigen uit het wagenpark moeten noodgedwongen buiten staan wegens plaatsgebrek.

Dendermonde en Buggenhout krijgen ook een nieuwe kazerne. Zele mag niet achterblijven

Guy Van Peteghem

In de kazerne in Zele wordt ook de kledij van de brandweerlieden van verschillende zones gewassen. “Dit moet normaal gebeuren in een afgesloten zone, maar hier is er geen plaats voor en dus doen we dit gewoon in de garages waar onze wagens ook staan, terwijl dit gevaarlijk is als we soms met asbest op onze kleren zitten”, klinkt het.

In de kazerne is maar één douche voor alle brandweermannen aanwezig.
Copyright : Geert De Rycke In de kazerne is maar één douche voor alle brandweermannen aanwezig.

Voor het brandweerkorps is het nu de ideale periode om dit te vragen en zijn er heel wat mogelijkheden. “We hebben zelf een mogelijkheid om dit te doen samen met de politiezone Berlare/Zele. Ook hun gebouw is redelijk oud en misschien is het geen slecht idee om een hulpverleningscentrum op te bouwen hier in de poststraat”, aldus Dauwe en Van Peteghem.

Er is al eens sprake geweest van een nieuwbouw op het nieuwe industrieterrein in Zele, maar de brandweer wil liever op deze locatie blijven. “We kunnen hier meteen naar alle kanten uit vertrekken. We kunnen bijzonder snel uitrukken, iets waar we trots op zijn en daarom willen we graag hier blijven”, klinkt het. “De ruimte is ook voorhanden. Er is de parking van de politie waar een gebouw op kan gezet worden, en achter de kazerne ligt er ook een groot terrein waar mogelijkheden zijn. We hopen dat we gehoord worden, want lang kunnen we niet meer wachten om aan de nieuwe kazerne te beginnen”, besluit Van Peteghem. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.