Bouw sporthal loopt vertraging op

BOUWTEAM GAAT IN BEROEP TEGEN KEUZE VAN BOUWHEER

Archieffoto van sporthal VHVD toen de situatie het slechtst was.
Foto GDR Archieffoto van sporthal VHVD toen de situatie het slechtst was.
De nieuwe sporthal zal dan toch niet klaar zijn tegen september 2018. De aannemer die de werken van de bouw niet binnenhaalde, stapt nu naar de Raad van State. Die procedure zorgt er nu voor dat de bouwwerken vertraging oplopen. "De realisatie van de nieuwe sport- en jeugdinfrastructuur blijft wel prioriteit", klinkt het bij het schepencollege.

De Zeelse sportclubs vragen al jaren een nieuwe, degelijke sporthal. Die heeft de gemeente vandaag niet. Het probleem sleept al jaren aan. Enkele jaren geleden kocht de gemeente sporthal VHVD aan, maar die is niet in orde. "Zo vertoonde het dak van de sporthal al lekken, het sanitair was niet in orde en de verwarming laat te wensen over", klonk het toen bij de verschillende sportverenigingen die gebruik maken van sporthal VHVD. De sporthal volledig renoveren, was toen geen optie. Wel werden er enkele onderhoudswerken uitgevoerd zodat de sporthal kon gebruikt worden in afwachting van de komst van een nieuwe sporthal.


De voorbereidende werken voor de bouw van een nieuwe sporthal zijn al een tijdje aan de gang. Zo werd bij de bouw van het nieuwe gemeenschapscentrum De Wiek aan de Zandberg al duidelijk dat de nieuwe sporthal een plekje zou krijgen achter De Wiek. "De voorbije jaren werkten we samen met het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) volop aan de realisatie van jeugd- en sportinfrastructuur", zegt schepen van Sport, Dirk De Mey (Open Vld). "Zo werd er eerst overleg gepleegd met de gebruikers van de huidige sporthal zodat we een behoeftenplan konden opstellen. Dat werd verder uitgewerkt tot een voorontwerp." Dat voorontwerp doorliep dan de nodige procedures. "Eind vorig jaar hadden we ons definitief ontwerp klaar."


De bouwwerken werden opengesteld naar verschillende bouwteams zodat er offertes konden ingediend worden.


"Het AGB stelde een jury samen met vertegenwoordigers uit de Sportraad, Sport Vlaanderen en leden van de raad van bestuur van BOPRO. Die jury beoordeelde de twee offertes die binnenkwamen", zegt schepen van Jeugd, Serdar Celik (sp.a). "De meest voordelige offerte werd uitgekozen, op aanraden van de jury." De volgende stap werd het vaststellen van een timing, in de hoop dat sportclubs het seizoen 2018 - 2019 in de nieuwe sporthal konden spelen.

Deadline onhaalbaar

Maar het bouwteam dat het werk niet binnenhaalde, tekende nu beroep aan bij de raad van State. "Door deze nieuwe situatie is de timing voor de eindafwerking tegen september 2018 bijna onhaalbaar", zegt De Mey. "Bij de start van het nieuwe indoorseizoen, dit jaar, organiseren we een infovergadering met al de betrokken sportclubs. Waarschijnlijk weten we dan meer over de procedures die we nog moeten doorlopen. De realisatie van de nieuwe sport- en jeugdinfrastructuur blijft prioriteit voor ons, ook nu."