"Pijnloze voeten én even uit sociaal isolement"

MELISSA EN SUZANNE GEVEN GRATIS PEDICURE AAN KANSARMEN

Suzanne en Melissa nemen de voeten van een klant onder handen.
Foto Geert De Rycke Suzanne en Melissa nemen de voeten van een klant onder handen.
Melissa en Suzanne geven gratis pedicure aan kansarmen. "Omdat iedereen recht heeft op pijnloze voeten, ook wie dat niet kan betalen", klinkt het bij de gemotiveerde dames. Ze doen dat onder de koepel van 'Zonder honger naar bed in Zele', de Facebookpagina waar voedseloverschotten weggeschonken worden.

"Bij een bezoekje aan het woonzorgcentrum merkten we op hoeveel mensen daar wonen die eigenlijk nood hebben aan degelijke voetverzorging, maar die dat dikwijls niet kunnen betalen. Het ziekenfonds betaalt er immers niets van terug. Pijnlijke voeten kunnen de levensstandaard echter wel erg verlagen", zegt Melissa Peelman (33) uit Zele die net zelfstandige werd in pedicure.

Pijnlijke voeten

"Zo ontstond het idee om dat gratis aan te bieden", vult Suzanne Schroedtke (39) uit Uitbergen aan.


De twee leerden elkaar kennen tijdens de opleiding en zetten het initiatief nu samen op poten. "Het gaat natuurlijk niet om esthetische pedicure. We gaan geen nagels lakken en uitgebreide voetmassages geven. Wel willen we mensen van pijnlijke voeten afhelpen."


Dat willen ze zowel bij ouderen doen als bij jonge mensen die in armoede leven.


"In het woonzorgcentrum zagen we dementerenden die zeker pijn moeten hebben aan hun voeten, al kunnen ze dat niet altijd zelf zeggen. Ook kinderen hebben vaak problemen aan hun voeten, ik denk maar aan een ingegroeide teennagel die steeds terugkomt. Ouders met weinig financiële middelen willen daar niet altijd geld aan geven. Daarom willen we graag deze gratis service aanbieden."

Kansarmenorganisatie

De twee dames gingen op zoek naar een organisatie die met kansarmen werkt. "Op die manier willen we voorkomen dat mensen die helemaal niet in armoede leven ook bij ons komen aankloppen", zegt Suzanne. "Intussen zijn we bijna een half jaar en het aanschrijven van enkele organisaties later. We vonden een draagvlak bij Francis De Donder van de Facebookpagina 'Zonder honger naar bed in Zele'. We maken onze diensten via die pagina bekend, maar daarnaast gaan we ook nog op zoek naar een vorm van controle zodat onze gratis diensten bij de juiste mensen komen."

Discreet

De dames gaan discreet te werk. "Het is niet de bedoeling dat iedereen weet bij wie we gratis langsgaan. We komen aan huis. Mensen die dat niet zien zitten, kunnen terecht in de praktijk van Suzanne in de Strijpwegel in Uitbergen", zegt Melissa. "Eigenlijk bieden we meer dan enkel voetverzorging", zegt Suzanne. "Op deze manier krijgen mensen die alleen thuis zitten de kans op meer sociaal contact. We maken graag tijd om een praatje te maken. Het is meteen ook een vorm van maatschappelijke controle, zo weten we ook wanneer een teen van een diabetespatiënt er slecht aan toe is en dan verwijzen we de mensen graag door."


Een afspraak maken met Suzanne kan via 0468/28.57.51. Info over Melissa is te vinden op www.voetatelier.be.