'Akkers vol Bloed' brengt oorlogsverhalen tot leven

SPEKTAKEL NAAR AANLEIDING VAN AFSCHEID VAN FREDDY DE MIDDELAER

Frank Van Mossevelde (rechts) en Dirk De Caluwé brengen verhalen over de oorlog in 'Akkers vol bloed'.
Foto Copyright : Geert De Rycke Frank Van Mossevelde (rechts) en Dirk De Caluwé brengen verhalen over de oorlog in 'Akkers vol bloed'.
Met de symfonische suite 'Akkers vol bloed' brengen tekstschrijver Frank Van Mossevelde, componist Stijn Roels en dirigent Dirk De Caluwé verhalen over oorlog. "Maar met een positieve boodschap over vrede", zegt Van Mossevelde. Het spektakel komt er naar aanleiding van het afscheid van culturele duizendpoot Freddy De Middelaer.

Frank Van Mossevelde mag intussen een bekende Zelenaar worden genoemd. Niet alleen leverde hij al teksten voor heel wat producties, hij is sinds een jaar ook de man achter 'Aperitief De Wiek', de babbels op zondagochtend in cultuurcentrum De Wiek met bekende Zelenaars.

Requiem

Frank werkte eerder al samen met componist Stijn Roels en met dirigent Dirk De Caluwé aan het 'Requiem Pro Luna' dat vorig jaar werd opgevoerd op vijftig meter van de plaats waar Hans Van Themsche Luna en haar oppas Oulematou Niangadou neerschoot.


"We kennen elkaar al veel langer", zegt Frank. "Samen met Stijn zorgde ik al voor een opvoering van dat requiem in de Zeelse Sint-Ludgeruskerk. Het was na die opvoering in 2009 dat Freddy De Middelaer, voorzitter van het lokale Davidsfonds, me aansprak met de vraag om iets te doen rond de Eerste Wereldoorlog."


Daarop ging Frank aan de slag met zogenaamde war poems, gedichten van Britse en Duitse oorlogsdichters. Ik heb er een aantal jaren aan gewerkt en nadien bleven die teksten liggen. Nu Freddy afscheid neemt van het culturele leven in Zele, sprak ik Stijn aan om er muziek bij te schrijven."

Symfonisch orkest

Aanvankelijk werd het een stuk waarbij de Nederlandstalige teksten deels werden voorgedragen en deels gezongen door een sopraan met pianobegeleiding. Maar dat veranderde toen dirigent Dirk De Caluwé op het toneel verscheen. Hij was ook al dirigent in de musicals 'Daens' en 'Kuifje - De Zonnetempel'.


"Ik ben hier twintig jaar dirigent geweest in Zele en Freddy is voor mij dan ook een bijzonder man. Vandaag leid ik onder andere het symfonisch 'Limburgs Orkest Jeugd en Muziek'. Na aandringen bij Stijn om de muziek ook voor een symfonisch orkest te schrijven, staan we vandaag met een zeventigtal personen op het podium voor 'Akkers vol Bloed'", zegt De Caluwé. Eva Rupus neemt de zang voor haar rekening en Frank Van Mossevelde, zijn echtgenote Bethy Van Cleemput en de dochter van Dirk, Lauranne De Caluwe, dragen de teksten voor.

Alle oorlogen

"'Akkers vol Bloed' gaat niet enkel over WOI, het gaat over alle oorlogen in de wereld. Maar we brengen vooral een positieve boodschap: laat ons over vrede dromen", zegt Frank. Volgens de dirigent is het bovendien niet enkel een voorstelling voor volwassenen. "Er komen bekende thema's in voor. Zo werd de muziek van Gustav Holst ook al gebruikt in Star Wars en gaan we aan de slag met de originele muziek uit verschillende films waaronder 'Schindler's List'."


De voorstelling vind plaats op zaterdag 21 oktober om 20 uur in De Wiek. Tickets kosten 25 euro, leden van het Davidsfonds betalen 20 euro. Info: www.dewiek.be.