Zeventiger wint prijs voor uitvinding

HANDICAP INTERNATIONAL BELOONT BEDENKER TUINGRIP

Gerard Vanpoucke met zijn tuingrip in zijn moestuin. 
Foto Proot Gerard Vanpoucke met zijn tuingrip in zijn moestuin. 
De 74-jarige Veldegemnaar Gerard Vanpoucke is door Handicap International beloond met een prijs voor zijn uitvinding. Hij ontwierp een tuingrip, nadat hij een spierziekte had gekregen.

Handicap International maakte zopas de winnaars van de wedstrijd 'Design with a Heart' bekend. De organisatie gaat elk jaar op zoek naar praktische uitvindingen die het dagelijkse leven van mensen met een handicap of ouderen verbeteren. Van de vier winnaars komen er twee uit onze provincie. Veldegemnaar Gerard Vanpoucke kreeg twaalf jaar geleden een spierziekte, waardoor tuinieren nog nauwelijks mogelijk was. "Ik heb nochtans een ruime achtertuin, een voortuin en een moestuintje. De ziekte was een forse streep door mijn rekening, want ik hou zo van tuinieren. Ik ging vrijwel meteen op zoek naar een alternatief, waardoor ik mij niet meer moest bukken om onkruid te wieden of sla te planten." Gerards idee bleek vrij simpel. De man ontwierp met oude fietsremmen, een stukje buis en een handgreep een 'tuingrip', waardoor hij toch nog onkruid kan wieden en gewassen planten. Met speciale klemmen kan hij het onkruid tot op de wortel uittrekken, zonder daarbij te bukken. "Het is zo'n makkelijk systeem dat ik het twaalf jaar na mijn ziekte nog altijd gebruik. Ik ben inmiddels genezen van die spierkramp, maar de tuingrip blijft mijn favoriete materiaal."

Veel bekijks

Gerard gaat ook voortdurend op zoek naar middelen om het leven van zijn familieleden en buren aangenamer te maken. "Wat dacht je van een 'handsfree' wandelstok en paraplu? Ik zit nog vol ideeën. Volgend jaar sta ik hier weer", glimlacht de man. Behalve Gerard wonnen ook de studenten van Howest Kortrijk. Ze vonden een speciale bril uit waarbij mensen met een motorische handicap die niet meer van hun gezicht kunnen duwen. De prijs van Handicap International, een aankoopbon van 500 euro, is een leuke bijkomstigheid. De winnaars kunnen hun uitvinding laten ontwerpen voor mensen met een beperking. Hun product mag evenwel niet gecommercialiseerd worden.