Zes West-Vlaamse burgemeesters verzetten zich tegen komst hoogspanningslijn

Brugge, Torhout, Zedelgem, Oostkamp, Lichtervelde en Wingene bundelen de krachten

Zedelgem: burgemeesters verenigen zich tegen hoogspanningsleiding
Benny Proot Zedelgem: burgemeesters verenigen zich tegen hoogspanningsleiding
Zes West-Vlaamse burgemeesters kanten zich tegen de komst van de felbesproken hoogspanningslijn Ventilus. Die moet energie van windmolens op zee aan land brengen. Zo’n 22 kilometer bovengrondse lijnen in de zes gemeenten veroorzaken onrust. “We willen meer lijnen onder de grond", zegt Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

De Vlaamse regering zette in april het licht op groen voor de start van het project Ventilus, dat duurzame energie van de windparken op zee naar het binnenland wil brengen. Energiebeheerder Elia plant een 380 kilovolt-hoogspanningstraject met een capaciteit van 6 gigawatt. Tussen Oostende, de Stevin-as in Zeebrugge en Avelgem wordt een 82 kilometer lange luchtlijn gepland. De voorbije weken organiseerde Elia infomarkten in diverse West-Vlaamse gemeenten. Het definitieve tracé ligt nog niet vast. 60 kilometer van de bovengrondse hoogspanningslijn zou via een bestaand traject lopen, maar er is ook in 22 kilometer aan nieuwe bovengrondse leidingen voorzien tussen Jabbeke en Izegem. De voorbije weken uitten tal van buurtbewoners, landbouwers en actiecomités in diverse West-Vlaamse gemeenten al hun ongerustheid over dit project. Tegelijkertijd wezen universiteitsprofessoren op het statistisch verband tussen de aanwezigheid van hoogspanningslijnen en de toename van kinderleukemie.

Akkoord, ons voorstel zal Elia meer geld kosten. Maar wat zal de maatschappelijke kost zijn als we deze hoogspanningslijn over de huizen laten lopen? De gezondheid van de mensen gaat hier voor

Dirk De fauw

“Wij zullen een negatief advies geven voor deze plannen”, zegt Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V). Hij kwam maandag samen met zijn collega-burgemeesters uit  Zedelgem, Torhout, Oostkamp, Wingene en Lichtervelde. “We verzetten ons tegen nieuwe hoogspanningslijnen. Elia kan perfect een ondergronds alternatief, zonder stralingen, realiseren. Dat kost enkel wat meer”, zegt De fauw, die ook pleit voor het gebruik van gelijkstroom in plaats van wisselstroom. “Akkoord, dat zal Elia meer geld kosten, maar wat zal de maatschappelijke kost zijn als we deze hoogspanningslijn over de huizen laten lopen? De gezondheid van de mensen gaat hier voor. Er moet meer onderzoek komen.”

Advocatenkantoor

Dat vindt ook Annick Vermeulen (CD&V-NW), burgemeester van Zedelgem. “Onze inwoners hebben duidelijk hun stem laten horen. Wij zijn vooral bezorgd om de gezondheidsrisico’s. Door de hoogspanningslijn onder de grond te leggen, neem je risico weg. Dit moet verder onderzocht worden. Hoe de communicatie nu verloopt, is geen goed voorbeeld.”

Zedelgem, die het hardst is getroffen door de plannen in de startnota, heeft nu een technisch expert aangesteld om de gemeenten bij te staan. Een advocatenkantoor, gespecialiseerd in omgevingsrecht, is aangesteld. 

Nog tot 27 juni kunnen er bezwaren ingediend worden. De zes burgemeesters zijn alvast van plan om een negatief advies te geven. Tot er een aanvaardbaar plan op tafel komt.
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ann vandelannoote

  Hypocriet ten top. Hiervoor protesteren ze maar goedkeuringen geven voor loodsen achter woonhuizen staan ze wel toe. Hierdoor daalt de waarde van de woonhuizen. Enkel en alleen uit eigen winstbelang. Hoeveel is er onder tafel geschoven? Jan De Keyzer mijn stem heb je in ieder geval NOOIT meer! Ook Hendrik Verkest zijn handen zijn er vuil aan.

 • DIDIER FRANCART

  Het wordt tijd dat men eens nuchter begint in te zien dat dat zo niet verder kan in ons kleine landje. Bomen moeten plaats ruimen voor zend- en elektriciteitsmasten. Je kan er tegenwoordig niet meer naast kijken. Het bos door de masten niet meer zien...wat het ook mag kosten, onder de grond ermee.

 • rik lagrou

  Dus eerst op zee Veel windmolens plaatsen pas daarna nadenken over de hoogspanning Bevolking klaagde al om 300€ Wat willen deze iedereen 1000€ behalve??

 • Jos Spriet-Dewaele

  Volgens de hoge raad is wonen in de omgeving van hoogspanningskabels een gezondheidsrisico. Dit risico wil Elia vergroten ten koste van van de ziekenkas. Het geeft toch geen zin door besparingen toe te passen om zakken te vullen en de schade te laten betalen door de gezondheidszorg

 • Johan Billiet

  Doen zoals in Duitsland, onder de grond leggen...Als de maffia van de stroomdistributiebedrijven zich een hele gepolitiseerde collectie van diverse leden van raad van bestuur, kunnen permitteren, kunnen ze ook betalen voor het ondergronds stroomvervoer...