Christian vindt woonst terug waar zijn overgrootvader verbleef in WOI: “Dit is een bijzonder moment”

Duitser Christian Laube zoekt en vindt huis van overgrootvader tijdens WO I in Zedelgem

Geert Benoot en Christian Laube voor het huis.
Bart Huysentruyt Geert Benoot en Christian Laube voor het huis.
Als apotheose van een 800 kilometer lange fietstocht heeft de Duitser Christian Laube (51) zaterdag het huis teruggevonden waar zijn overgrootvader tijdens de Eerste Wereldoorlog heeft gewoond. Hij kreeg daarbij de hulp van Geert Benoot. “Dit is voor mijn familie een enorm emotioneel moment", zegt Laube.

Sinds hij het familiealbum begin dit jaar van zijn moeder in handen kreeg, is Christian Laube uit het Duitse Kiel in het noorden van ons buurland erg geïnteresseerd in het leven van zijn overgrootvader Richard Albert Heinzmann. Aan de hand van postkaarten die hij naar zijn familie opstuurde, kunnen zijn nazaten vandaag perfect inschatten waar de man allemaal heeft verbleven. Dat begon in 1916 in het Franse Reims, waar een groot bastion van Duitse soldaten gevestigd was. Later verhuisde hij tijdens de Duitse bezetting naar het Noord-Franse Douai, om aan het einde van de Groote Oorlog in Zedelgem terecht te komen. “In Vloethemveld was een munitiedepot van de Duitsers gevestigd", zegt Laube. “In die tijd namen de Duitsers huizen in beslag waar ze konden wonen. In één van die huizen, met een heel atypische gevel, is mijn overgrootvader komen wonen.”

Vlakbij station

In het familiealbum bevonden zich foto’s van het huis, maar Laube had er geen idee van waar het zich bevond. Op vakantie in het Franse Verdun ontmoette Laube toevallig een kennis van Geert Benoot uit Jabbeke. “Hij vertelde ons zijn verhaal en dat hij met de fiets de route van zijn overgrootvader vanuit Versailles richting Brugge zou afleggen. Omdat ik de streek goed ken, heb ik aangeboden om te helpen. Uiteindelijk is Christian zelf via Google StreetView op zoek gegaan naar het huis in Zedelgem en hij vond het ook: hier in de Ruddervoordsestraat, naast de vroegere fabriek van Clayson, op een boogscheut van het station.”

In oorspronkelijke staat

Wonder boven wonder is het huis uit 1912 volledig in zijn oorspronkelijke buitenstaat gebleven. Het huis is opgenomen in de inventaris Onroerend Erfgoed. Het was ooit het huis van de metselaar Karel Verkeyn, die met het overdadige siermetselwerk zijn kunnen wilde tonen. Het huis is binnenin helemaal gerenoveerd. De nieuwe eigenaars maakten zaterdag kennis met Christian Laube, die erg emotioneel werd van zijn vondst. “Dit is een enorm emotioneel moment. Ik heb meteen met mijn ouders gebeld", zegt hij. “Ik heb mijn overgrootvader nooit gekend, maar zijn verhaal spreekt tot de verbeelding, hoewel het in oorlogstijd geen mooi verhaal was. Hij voerde toen ook maar bevelen uit.” Na zijn korte passage in Zedelgem keerde Heinzmann terug naar Duitsland, waar hij in de jaren vijftig van vorige eeuw overleed. Ook voor Christian Laube zit de tocht erop. “Ik keer bijzonder voldaan en met een koffer vol herinneringen met de trein weer naar huis. Ik wil hier nog eens terugkeren met mijn ouders. Deze plek betekent heel veel.”

Zo ziet het huis er in het fotoalbum uit.
rv Zo ziet het huis er in het fotoalbum uit.
Dit is de route die Christian Laube aflegde.
Bart Huysentruyt Dit is de route die Christian Laube aflegde.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.