Ann start in haar ‘Tuin van Eden’ workshops kruiden voor kinderen: “Hen weer buiten laten spelen en de natuur leren kennen”

Ann Van Poucke in haar ‘Tuin van Eden’.
Benny Proot Ann Van Poucke in haar ‘Tuin van Eden’.
De Tuin van Eden ligt in Loppem. Niet de plek die volgens de Bijbel bewoond werd door Adam en Eva, maar wel de ecologische sier- en kruidentuin van Ann Van Poucke (49). Sinds kort organiseert zij er kruidenworkshops voor kinderen en opent haar tuin ook als terras in de weekends. “Kinderen zijn vaak vervreemd van de natuur", zegt ze.

Een beetje verscholen in de Van Hammelaan ligt de woning en de knappe tuin van Ann Van Poucke. Hier bracht ze, samen met haar man, twee kinderen groot. Zorgkinderen, want er was best wel wat werk aan. “Ze zaten vol energie, er werd zelfs gesproken over ADHD. Maar ik weigerde om hen medicatie te geven. Ik was ervan overtuigd dat ze, dankzij veel aandacht en nauwe verbondenheid met de natuur, ook het goede pad zouden vinden. En kijk: we zijn vele jaren verder en ze werken allebei. Ik ben daar heel trots op.”

Ann was verkoopster in de Veritas, toen ze voor het eerst zwanger werd. Daarna zette ze haar eigen leventje ‘on hold’ om fulltime voor de kinderen te gaan zorgen. “De dokter zei: niemand kan dat beter doen als u. Die woorden heb ik onthouden en daarom heb ik er ook voor gekozen om hen alle kansen te geven door er zelf constant te zijn.”

Workshops

Nu haar eigen kinderen groter zijn, wil ze haar ervaring ook doorgeven. Dat doet ze in haar eigen tuin, de Tuin van Eden. “Het is een ecologische sier- en kruidentuin”, vertelt ze. “Er groeit salie, basilicum, echinacea, een eetbare bergamotplant, tomaten... Ik wil met workshops op woensdagnamiddag de kinderen laten kennis maken met de natuur en de kruiden. Eerst maken we met recyclagemateriaal iets creatiefs, daarna spelen we spelletjes in de tuin. Dat kan gaan van kubb tot petanque. Zijn de kinderen moe, dan kunnen ze even relaxen in het tuinhuis. We maken nadien een gezond hapje met de kruiden. Als afsluiter is er een voetbadje en een voetmassage.”

Ook volwassenen kunnen van de kennis van Ann Van Poucke gebruikmaken. “Ook voor hen zijn er workshops. We maken zalfjes, gerechtjes of smoothies met alles dat in de tuin te vinden is. En vanaf 10 augustus gaat mijn tuinterras open. Dan is iedereen welkom op zaterdag en zondag tussen 14 en 17 uur om hier iets te komen drinken en te genieten van de tuin.”

Haar doel is duidelijk: ze wil vooral de kinderen weer vertrouwd maken met de natuur. “Ik merk dat ze nu vaak vervreemd zijn. Er is ook zoveel te doen voor hen: op televisie, maar ook op school of in attractieparken. De natuur komt vaak op het achterplan. Ik wil hen wat bewuster maken, ook op het vlak van gezond eten en drinken. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.