"We laten de moed niet zakken"

Gezin bouwt nieuw huis nadat brand woning vernielde

Mama Elke Vermeersch met Cindy Reyntiens, Dominiek Taillieu, Peter Demey,Kurt Meyfroidt, Ellen Demey.
Benny Proot Mama Elke Vermeersch met Cindy Reyntiens, Dominiek Taillieu, Peter Demey,Kurt Meyfroidt, Ellen Demey.
Goed nieuws voor Dominiek Taillieu (39) en Elke Vermeersch (32) uit Aartrijke: vijf weken nadat hun woning volledig uitbrandde, kunnen ze terecht in een nieuwe huurwoning enkele straten verderop. Het koppel met twee kinderen is ondertussen volop bezig met het plannen van de heropbouw. "Ons nieuw huis wordt volledig heropgebouwd zoals het vroeger was. Hoe moeilijk het ook is: we laten de moed niet zakken", zegt Elke.

Een verwoestende vlammenzee die in een mum van tijd hun volledige woonst en bezittingen in de as legde. Zo zal het jonge gezin uit de Sint-Aarnoutstraat in Aartrijke die bewuste 19de oktober voor altijd blijven herinneren. Een defecte luchtdroogmachine in de badkamer veroorzaakte de enorme ravage.


Verschillende brandweerkorpsen bestreden tevergeefs met man en macht het vuur. Al snel bleek dat van de woning van Elke en Dominiek zo goed als niks zou overblijven. Ook het huis van de buren liep grote schade op. "Behalve een slip en bh had ik niks meer", zucht Elke. Samen met haar echtgenoot en twee dochters verblijft ze nog steeds in een opvangwoning die de gemeente voorzag. Op 15 december verhuist het gezin tijdelijk naar een grotere huurwoning enkele straten verderop. "Een nieuwe stap om uit het dal te klimmen. Het is bijna onwezenlijk wat er die ochtend is gebeurd. Maar ons hoofd laten hangen? Neen, dat willen we niet doen", zegt het koppel vol overtuiging.

20 oktober 2017
RV 20 oktober 2017

Heropbouw

Het jonge gezin kreeg de dagen na de verwoestende brand talloze berichtjes en telefoontjes van mensen die hun steun wilden betuigen. Meubels, speelgoed, kledij ... werkelijk alles kregen ze aangeboden.


"Die massale steun hadden we écht niet verwacht", zegt Elke. "Het was een totale verrassing. Uiteraard doet het veel deugd om te weten dat er mensen zijn die achter ons staan. Ook van de gemeente kregen we alle hulp." De verhuis naar hun huurwoning op 15 december is volgens het koppel nog maar de eerste stap.


"Het zal deugd doen om opnieuw wat groter te wonen. Zeker met de feestdagen voor de deur is dat mooi meegenomen. Maar dat is pas het begin. We willen zo snel mogelijk terug naar ons eigen huis", aldus Dominiek en Elke. "Het plan is om ons afgebrande huis volledig herop te bouwen zoals het vroeger was. Op welke termijn dat kan lukken, is ook voor ons een raadsel."


In de tussentijd proberen ze hun kinderen van 1 en 10 jaar zo goed mogelijk op te vangen. Beetje per beetje beseffen zij wat er aan de hand is. "Vooral de oudste had het heel moeilijk met de brand. De eerste weken overheerste bij haar een gevoel van ongeloof en ontkenning. Ze was alles kwijt", vertelt Elke.

Bezoek

Pas na een bezoek met hun dochters aan de uitgebrande woning, drong het besef bij het 10-jarig meisje door.


"Sindsdien praat ze erover. Als ouder proberen we haar uit te leggen wat er allemaal aan de hand is. Ons gezin moet nu eenmaal van nul herbeginnen. Makkelijk is dat zeker niet. Beetje per beetje krabbelen we overeind. Het dagelijkse leven stopt niet. Ook niet na zo'n tegenslag", aldus Elke. Komend weekend organiseert de schietclub in Zwevegem, waar Elke en Dominiek beide lid van zijn, een benefiet om hen te steunen. Het gaat om een wedstrijd doelschieten. Bezoekers zijn welkom op zaterdag vanaf 9 uur en op zondag vanaf 15 uur in de Bekaertstraat 11 in Zwevegem.