Zaventem investeert meeste in brandweer

Van alle Vlaamse gemeenten investeert Zaventem het hoogste bedrag per inwoner in de brandweer. Het gaat om 151 euro per inwoner. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Koen Van den Heuvel (CD&V) opvroeg bij Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA).

Met 151 euro per inwoner of 9% van de Zaventemse begroting investeert de luchthavengemeente een pak meer dan grote steden zoals Antwerpen (115 euro) en Gent (136 euro) in de brandweer. Het Vlaams gemiddelde ligt op 55 euro per inwoner. Het gemiddelde in de zone Vlaams-Brabant West bedraagt 64 euro. "We hebben steeds een prioriteit gemaakt van investeringen in voldoende personeel en modern materieel voor onze hulpdiensten", zegt schepen van Financiën Bart Dewandeleer (CD&V). "Dat geldt zowel voor de brandweer als voor de politie."


Volgens de schepen zijn de hoge investeringen het gevolg van de aanwezigheid van de luchthaven en bedrijvenzones en de grote bevolkingsdichtheid. "We hebben altijd onze verantwoordelijkheid genomen voor de veiligheid van onze burgers en onze bedrijven", gaat Dewandeleer verder. Omdat Zaventem sinds 2015 tot de zone Vlaams-Brabant West behoort, wordt verwacht dat de bijdrage per inwoner zal zakken. "Doordat nu de hele regio een beroep kan doen op de diensten van de zeer goed uitgeruste brandweer van Zaventem is het logisch dat een deel van de kosten ook worden gedragen door de rest van de zone. We zullen er minder voor moeten betalen, maar de dienstverlening blijft kwalitatief even hoog."


De Zaventemse bijdrage daalt van 5 miljoen in 2015 tot 2,8 miljoen in 2019. (RDK)