Woluwedal pas volgende zomer klaar

WERKEN OPNIEUW VERTRAAGD OMDAT AANNEMER TE WEINIG ARBEIDERS INZET

De werken hebben intussen al een jaar vertraging opgelopen.
Foto's Lukas De werken hebben intussen al een jaar vertraging opgelopen.
Pas een jaar later dan gepland zullen de werken aan het Woluwedal klaar zijn. Nadat de werf eerder al maanden stil lag, is er nu opnieuw vertraging omdat de aannemer wekenlang te weinig arbeiders inzette. De handelaars zijn het beu, want ze lijden enorme verliezen.

"Als er nog veel vertraging bij komt, dan kunnen we ons restaurant binnenkort sluiten." Nicolas Papadimitriu, uitbater van restaurant Pirate Café is onthutst als hij verneemt dat de werken aan het Woluwedal opnieuw vertraging opgelopen hebben. Eerder lagen de werken al negen maanden stil door een discussie tussen aannemer Viabuild en bouwheer Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en nu heeft de aannemer wekenlang te weinig personeel ingezet. "Ondanks herhaaldelijk aandringen veranderde er niets aan de bezetting op de werf", zegt Anton De Coster, woordvoerder van Wegen en Verkeer. "Tot nu, want uiteindelijk heeft de aannemer bevestigd dat hij opnieuw meer arbeiders zal inschakelen. Omdat er sinds het bouwverlof een pak minder gewerkt werd op de werf, zullen de werken pas tegen het zomers bouwverlof van volgend jaar afgerond worden (exact een jaar later dan initieel gepland, red.)."


Maar niet alleen de onderbezetting zorgde voor extra vertraging. Volgens Anton De Coster waren er ook problemen met een koker. "Ondanks dat er op voorhand allerlei proeven op uitgevoerd werden, bleek bij de plaatsing van de koker dat er problemen waren met de bovenkant ervan. Daardoor moest het gewelf verstevigd worden."

25% inkomstenverlies

De nieuwe vertraging betekent dat de handelaars in de omgeving nog wat langer op hun tanden zullen moeten bijten. "Maar dit is bijna niet meer uit te houden", zegt Nicolas Papadimitriu nog. "Vroeger zat ons restaurant elke dag vol, nu hebben we al twee jaar lang een inkomstenverlies van 25 procent. En daar komt nu nog eens een jaar bij. Er zit dus niets anders op dan de komende maanden het hoofd boven water te houden, hoe moeilijk het ook zal worden."


Ook burgemeester Ingrid Holemans (Open Vld) is de situatie rond de werf van het Woluwedal meer dan beu. Daarom stuurt ze al voor de derde keer een brief naar minister Ben Weyts. "Voor de handelaars is het al een zware periode geweest en het einde is nog steeds niet in zicht", aldus Holemans. "Maar ook de verkeersafwikkeling op de werf is gevaarlijk. We hopen dat de minister nu eindelijk reageert, want dat deed hij in het verleden niet."