Woluwedal blijft dan toch dicht

WERKEN LIGGEN NOG STEEDS STIL, MAAR WERFSITUATIE TE GEVAARLIJK VOOR VERKEER

Aan het Woluwedal, een van de drukste kruispunten van de regio, is het elke dag file rijden.
Foto Baert Aan het Woluwedal, een van de drukste kruispunten van de regio, is het elke dag file rijden.
Het Woluwedal zal dan toch niet tijdelijk opengesteld worden nu de werken er door een funderingsprobleem stil liggen. Het kruispunt in Sint-Stevens-Woluwe is een van de drukste in de regio en daarom had de gemeente gevraagd om de weg er (deels) open te stellen tot de werken hervat worden, maar dat is volgens het Agentschap Wegen en Verkeer niet mogelijk.

Al drie maanden wordt er aan het Woluwedal, het kruispunt van de Leuvensesteenweg met de Woluwelaan in Sint-Stevens-Woluwe, niet gewerkt. Bij de werken stelde de aannemer vast dat er een probleem is met de fundering. Volgens de aannemer is de ondergrond er dermate slecht dat de funderingspalen niet voldoende draagkracht hebben om de riolering te ondersteunen. Daarop werd beslist om de werken net voor de kerstperiode tijdelijk stil te leggen. Ondertussen werden al verschillende onderzoeken uitgevoerd, maar nog steeds wordt er niet gewerkt.


Omdat het Woluwedal één van de drukste kruispunten in onze regio is, vroeg het gemeentebestuur van Zaventem of het verkeer er tijdelijk - tot de werken hervat worden - (deels) door mocht. "De handelaars lijden namelijk heel wat verlies omdat het er elke dag file rijden is", zegt burgemeester Francis Vermeiren (Open Vld). "Ook voor automobilisten is het niet prettig om lang aan te schuiven terwijl er al drie maanden niet gewerkt wordt."


"Het kruispunt tijdelijk open stellen is geen optie", zegt Anton De Coster, woordvoerder van Wegen en Verkeer. "De weg is er voor een groot deel opengebroken en daardoor zouden automobilisten zomaar in de werfzone terechtkomen. Het openstellen van de weg zou dus helemaal geen voordelen bieden. Daarom werd beslist om de situatie zo te behouden."


Ondertussen wordt alles in het werk gesteld om de werken snel te kunnen hervatten, al zullen de buurt en de automobilisten nog even geduld moeten hebben. "Volgende week plaatsen we een proefvak in de werfzone", zegt Marc Lauwers van Viabuild, de onderneming die de werken uitvoert. "Concreet wordt er een buis geplaatst en zullen we nauwgezet opvolgen of de buis stand houdt of wegzakt. In de tweede week van de paasvakantie zullen we een laatste test uitvoeren. Blijkt dat de buis dan niet weggezakt is, dan kunnen we verder met de werken. Stelt er zich toch nog een probleem, dan zullen we de koppen opnieuw bij elkaar moeten steken en zullen de werken nog wat langer stil liggen."

Enkel afwachten

Burgemeester Francis Vermeiren hoopt alvast dat de werkzaamheden snel kunnen hervatten. "Ik volg de situatie van dichtbij op. Als gemeente kunnen we jammer genoeg niet meer doen dan afwachten." In het Woluwedal wordt trouwens niet alleen het kruispunt met de Leuvensesteenweg heringericht, maar krijgt ook het kruispunt met de Tramlaan en de Oudstrijderslaan een opknapbeurt. De veiligheid van zwakke weggebruikers wordt er een pak verbeterd en ook de verkeersregeling voor het autoverkeer wordt aangepast om de veiligheid te verhogen. Tot slot worden er een nieuwe riolering en een collector geplaatst om wateroverlast tegen te gaan.