Week lang jacht op sluikstorters

CONTROLEURS SENSIBILISEREN EN DELEN GAS-BOETES UIT

Op sommige plekken delen vrijwilligers autovuilniszakjes uit.
Foto Baert Op sommige plekken delen vrijwilligers autovuilniszakjes uit.
Bij afvalintercommunale Interza is gisterochtend het startschot gegeven van de Vlaamse Handhavingsweek tegen zwerfvuil en sluikstorten. Zo'n 2.000 controleurs trekken de straat op om overtreders te beboeten en te sensibiliseren. In Zaventem worden vooral automobilisten die afval uit het raam gooien geviseerd.

Dat het startschot van de tweede Vlaamse Handhavingsweek gisteren in Zaventem gegeven werd, is geen toeval. De luchthavengemeente kreeg de voorbije jaren met tal van (grote) sluikstorten te kampen. Dieptepunt was een immens sluikstort van twaalf ton in een berm in de Bevrijdingslaan in Sint-Stevens-Woluwe. "Maar ook het kleinere zwerfvuil blijft een groot probleem", zegt Jan Buysse, directeur van afvalintercommunale Interza. "Vooral door automobilisten die in de file staan, hun raampje naar beneden doen en hun vuil op straat gooien. We merken dan ook dat er rond drukke kruispunten waar mensen vaak moeten aanschuiven een pak meer afval op straat ligt dan elders."


Aan de tweede Vlaamse Handhavingsweek, die georganiseerd wordt door Mooimakers, nemen in totaal tweeduizend mensen deel. Een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar. In totaal staan er over heel Vlaanderen 1.426 acties gepland. Elke deelnemende gemeente kiest welke actie ondernomen wordt. In Zaventem wordt dit jaar extra aandacht besteed aan het zwerfvuil dat uit de wagen gegooid wordt. "Politieagenten, GAS-ambtenaren, gemeenschapswachten, controleurs van De Lijn, maar ook park- en boswachters gaan tot en met 23 september de straat op om overtreders te sensibiliseren en te beboeten", aldus nog Jan Buysse. "Hier en daar wordt incognito opgetreden en worden GAS-boetes uitgeschreven. Elders gaan we mensen sensibiliseren door hen autovuilbakjes aan te bieden."

Preventief én repressief

Volgens Jan Verheyen, woordvoerder van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) mist zo'n Handhavingsweek haar doel niet. "Vorig jaar werden 1.600 GAS-boetes uitgeschreven. Bovendien werden een pak mensen gesensibiliseerd. Door zowat preventief als repressief op te treden hopen we mensen bewust te maken van de gevolgen die zwerfvuil heeft op het milieu."


"Het is belangrijk dat we overtreders niet ongestraft laten wegkomen, maar het aantal processen-verbaal en GAS-vaststellingen is geen doel op zich", vult Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) aan. "Het belangrijkste is het signaal dat we willen geven met deze Handhavingsweek. Je kan het vergelijken met de jaarlijkse flitsmarathons: zoals die hardrijders afschrikt, willen we met de Handhavingsweek ondubbelzinnig maken dat we zwerfvuil en sluikstort niet tolereren."