Vier sluikstortcamera’s moeten overlast verminderen en daders betrappen

In de gemeenten van afvalintercommunale Incovo worden al sluikstortcamera’s ingezet. Nu komen er ook 4 exemplaren bij Interza. Directeur Jan Buysse hoopt daarmee het aantal sluikstorten in te perken.
Foto Lukas In de gemeenten van afvalintercommunale Incovo worden al sluikstortcamera’s ingezet. Nu komen er ook 4 exemplaren bij Interza. Directeur Jan Buysse hoopt daarmee het aantal sluikstorten in te perken.
Arbeiders van afvalintercommunale Interza hebben in de eerste zeven maanden van dit jaar al meer dan duizend sluikstorten moeten opruimen in Zaventem, Steenokkerzeel, Kampenhout, Wezembeek-Oppem en Kraainem. Nu koopt de intercommunale vier camera’s aan om de problematiek in te perken en sluikstorters op heterdaad te betrappen.

Sinds begin dit jaar staat Interza in voor het opruimen van sluikstorten in de vijf gemeenten. Eén medewerker is voltijds met de registratie van de sluikstorten bezig. Na een melding wordt het afval binnen de werkdag opgeruimd. “Elk sluikstort wordt geregistreerd in een dataset”, weet Marleen Ral, voorzitter van Interza. “Op die manier kunnen we door data-analyse redelijk goed voorspellen waar volgende sluikstorten zullen plaatsvinden. Op die plaatsen komen er sluikstortcamera’s.”

Interza heeft immers beslist om vier sluikstortcamera’s aan te kopen. “Het gaat om verschillende types, zodat we voor elke locatie een geschikte camera kunnen inzetten”, aldus nog Ral. “Bij buurintercommunale Incovo heeft de inzet van camera’s geleid tot een daling van sluikstorten aan de glasbolsites met meer dan vijftig procent. Jaarlijks lopen er tientallen sluikstorters tegen de lamp. Zij krijgen boetes die vaak tot in de honderden euro’s lopen. Wie goed sorteert, het weinig overblijvende restafval in groene zakken steekt en regelmatig het recyclagepark bezoekt, is steeds het beste af.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.