Verloederd gebouw Alumetal verdwijnt

APPARTEMENTEN OP KOMST VOOR SITE DIE IN TREK IS BIJ VANDALEN

De oude gebouwen maken plaats voor twintig appartementen.
Foto Baert De oude gebouwen maken plaats voor twintig appartementen.
Vandalen hebben er al meermaals brand in gesticht en de gemeente noemt het "een storende factor in het centrum", maar nu is de eerste stap gezet om het verloederde fabrieksgebouw van Alumetal in de Hector Henneaulaan met de grond gelijk te maken. In de plaats zouden er zo'n 20 flats en een ondergrondse parkeergarage komen.

Al bijna tien jaar staat het fabrieksgebouw van Alumetal in de Hector Henneaulaan in Zaventem leeg. Rondom het pand werden de laatste jaren nieuwe projecten gerealiseerd zoals het vernieuwde OCMW-rusthuis Trappeniers, een nieuw appartementsblok en in een iets verder verleden ook de bouw van de serviceflats van het OCMW. "Het is dan ook geen verrassing dat we de verwaarloosde site en het oude industriegebouw van Alumetal een storende factor in het centrum van onze gemeente en grenzend aan ons gemeentelijk park vinden", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Dewandeleer (CD&V). "Bovendien is het een site die gesaneerd moet worden. De huidige bestemming is achterhaald en een wijziging naar 'wonen' is aangewezen. Concreet betekent dit de afbraak van de verkrotte gebouwen en het toelaten om op dezelfde plek een woonproject te realiseren."

Openbaar onderzoek

Sinds het fabriekspand leeg staat, kreeg het al meermaals vandalen over de vloer. Zo moest de brandweer onder meer in 2013 en 2014 uitrukken voor kleine brandjes. Die bleken aangestoken. Om te vermijden dat het gebouw helemaal verloederd en nog meer de interesse van vandalen en krakers wekt, werd op de voorbije gemeenteraad een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voorlopig vastgesteld om het gebouw een nieuwe bestemming te geven. Het RUP gaat nu in openbaar onderzoek. Pas daarna kan een concreet bouwdossier ingediend worden. "Maar een projectontwikkelaar is er ondertussen wel al mee bezig", aldus nog Dewandeleer. "Het zou gaan om een twintigtal appartementen. De bouwlagen zijn aangepast aan het niveau van de straat. Aangezien de Henneaulaan dieper ligt, mogen daar vier verdiepingen komen. Aan de kant van de Nossegemstraat beperken we het tot drie bouwlagen. Het wordt geen massief aaneengesloten blok, maar een luchtige constructie met voldoende groen. We zijn een voorstander van de bestemming 'wonen', gelet op de appartementen en de serviceflats in de buurt. Tot slot vragen we meer dan dertig parkeerplaatsen, die allemaal ondergronds gerealiseerd moeten worden."


Het gebouw van Alumetal kwam in 2009 leeg te staan na het faillissement van de firma waar men onder meer metaal bekleedde.