Tweetalige gespreksavond Groen zorgt voor commotie

Volgens N-VA heffen groenen Vlaams karakter van gemeente op

Een tweetalige gespreksavond in Zaventem over de twintig doelen die Groen met onze provincie heeft, zorgt voor heel wat commotie bij N-VA. “Hiermee wordt het signaal gegeven dat integratie niet meer nodig is in onze gemeente”, aldus de meerderheidspartij. Gedeputeerde Tie Roefs (Groen) komt ook spreken op de bewuste avond, maar ziet geen problemen.
Met deze tweetalige uitnodiging wil Groen ook Franstaligen naar de gespreksavond lokken.
Lukas Met deze tweetalige uitnodiging wil Groen ook Franstaligen naar de gespreksavond lokken.

Anderhalve week voor de gemeenteraadsverkiezingen is Zaventem het decor van een communautaire rel. Aanleiding is een gespreksavond die Groen Zaventem samen met de provinciale afdeling volgende week donderdag in Cultuurhoeve Mariadal organiseert. De uitnodiging voor de gespreksavond ‘Voor de kinderen van mijn kinderen’ werd immers zowel in het Nederlands als in het Frans opgesteld. Er wordt ook vermeld dat het om een tweetalige infoavond gaat. Volgens de Zaventemse meerderheidspartij N-VA geven de groenen hiermee het signaal dat integratie in de luchthavengemeente overbodig is en dat Zaventem een tweetalige gemeente is.

Erik Rennen (N-VA) is niet te spreken over de tweetalige gespreksavond van Groen.
Lukas Erik Rennen (N-VA) is niet te spreken over de tweetalige gespreksavond van Groen.

“Groen trekt in onze gemeente samen met sp.a en enkele onafhankelijken onder de naam Pro Zaventem naar de kiezer en tijdens een politiek debat afgelopen week liet kandidate Anne Lefevre (onafhankelijke) nog weten dat de partij enkel in het Nederlands campagne zou voeren”, zegt N-VA-schepen Erik Rennen. “Nog geen week later blijkt dit een leugen, want kartelpartner Groen nodigt iedereen in twee talen uit voor de gespreksavond. Opvallend: ook Tie Roefs, gedeputeerde van Groen, komt er haar boek voorstellen. Dit is dus geen lokaal akkefietje, maar wel een duidelijk signaal: Groen geeft het Vlaams karakter van Zaventem en bij uitbreiding Vlaams-Brabant op.”

Coalitie met UF?

N-VA vreest dat dit in een eerste stap is naar de vorming van een meerderheid met het UF. “Met zeven zetels in de gemeenteraad is het UF al de op een na grootste partij in Zaventem”, zegt gemeenteraadslid Tom De Vits. “Zo’n coalitievorming met de Franstaligen is dus niet onmogelijk. Terwijl wij er net alles aan doen opdat iedereen deel kan uitmaken van onze Vlaamse samenleving, zetten anderen de deur wagenwijd open voor de verdere verfransing en dat enkel in de hoop om verkozen te geraken.”

Tie Roefs komt ook spreken op de tweetalige gespreksavond van Groen in Zaventem.
Vertommen Tie Roefs komt ook spreken op de tweetalige gespreksavond van Groen in Zaventem.

Tie Roefs betreurt dat N-VA van de gespreksavond een communautair thema maakt. “Met de avond willen we oplossingen zoeken voor de hete hangijzers in de Vlaamse Rand, zoals de mobiliteit, de betonstop, een betere levenskwaliteit en het betrekken van de bevolking. Ik kom er zelf ook uitleg geven en dat zal in het Nederlands gebeuren, maar als anderstaligen de uitleg niet begrijpen, zal ik hen in het Frans antwoorden. Uit een studie blijkt immers dat in de hele provincie minder dan de helft van de mama’s hun kinderen in het Nederlands opvoeden. Dat we met die tweetalige gespreksavond mensen ontmoedigen om zich te integreren, klopt niet. Integendeel. We willen mensen hiermee net aansporen om Nederlands te leren.”

Geen overtreding taalwet

“Door ook Franstaligen te bereiken, willen we vermijden dat ze voor het UF stemmen”, pikt Nicolas Tavitian, één van de leden van Groen op de lijst van Pro Zaventem, in. “Een coalitie met het UF is niet aan de orde. Met onze tweetalige gespreksavond overtreden we trouwens de taalwet niet.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.