Tot 20 maanden cel voor ‘gratis’ shoppen in de lucht

Marc Baert
Drie mensen die luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines voor meer dan 4.000 euro oplichtten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 15 en 20 maanden. De drie hadden misbruik gemaakt van een systeem waardoor ze aan boord aankopen konden doen zonder ervoor te moeten betalen. Twee maanden geleden werd een andere bende al veroordeeld voor identieke oplichtingspraktijken.

In juni werden nog vier Roemeense mannen veroordeeld tot celstraffen van negen maanden tot twee jaar omdat ze Brussels Airlines 29.981 euro lichter hadden gemaakt. De mannen waren erachter gekomen dat de aankopen die ze aan boord van een vliegtuig deden met hun bankkaart, pas geregistreerd werden eenmaal het vliegtuig geland was. Het betalingstoestel dat aan boord hun betaling registreerde, stond immers in ‘vliegtuigmodus’ en was op geen enkele manier verbonden met enige bankterminal of -computersysteem. Als er geen geld op de rekening stond, konden ze dus gratis kopen. De vier gingen dan ook aan boord met lege bankkaarten en kochten vervolgens parfums en andere dure spullen, zonder er ooit voor te betalen. Vrijdagochtend werden drie andere verdachten veroordeeld. Ze hadden exact hetzelfde systeem toegepast en hadden zo, tijdens een tiental vluchten tussen oktober 2018 en april 2019, aankopen kunnen doen voor 4.065 euro. Ze gebruikten daarbij verschillende kredietkaarten, zowel op hun eigen naam als op naam van andere personen. Bij hun arrestatie in april had het drietal zo acht kredietkaarten op zak. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.