Stilgelegde werken duwen handelaars in het rood

GEMEENTE EN OMWONENDEN WOLUWEDAL STUREN KWADE BRIEF NAAR MINISTER WEYTS

Burgemeester Ingrid Holemans met de misnoegde handelaars aan het kruispunt.
Lukas Burgemeester Ingrid Holemans met de misnoegde handelaars aan het kruispunt.
Een tiental handelaars van Sint-Stevens-Woluwe en het schepencollege gaan samen een brief schrijven naar minister Ben Weyts (N-VA), omdat ze het beu zijn dat de werken op het Woluwedal ondertussen al bijna negen maanden stil liggen. De handelaars hebben gemiddeld een omzetverlies van 35 procent en moesten al meerdere werknemers ontslaan. Ze eisen dat de werken snel hervat worden.

Op 4 augustus vorig jaar startten aannemer Viabuild en bouwheer Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met ingrijpende riolerings- en herinrichtingswerken op het drukke kruispunt Woluwedal op de grens van Sint-Stevens-Woluwe met Kraainem. Door een probleem met de fundering liggen de werken echter al sinds november vorig jaar stil. Eerder deze week werd al duidelijk dat het onduidelijk is wanneer de werken hervat zullen worden. De kans dat alles afgerond wordt in de zomer van volgend jaar, zoals aanvankelijk gepland was, is echter miniem. Nieuws dat bij de handelaars van Sint-Stevens-Woluwe insloeg als een bom.


"We moeten al een jaar op onze tanden bijten en nu lijkt het erop dat de werken een pak langer zullen duren", zegt Hans Zielens, die vorig jaar een Spar-warenhuis op een steenworp van het kruispunt opende. "Het is een ware schande dat men nog steeds niet weet wanneer de werken hervat zullen worden. Wij, de handelaars, lijden enorm onder dit alles. Daar waar we vorige zomer nog twintig vaste werknemers telden, blijven er nu nog slechts acht over."

Het kruispunt Leuvensesteenweg/Woluwelaan ligt er al maanden als een bouwwerf bij.
Lukas Het kruispunt Leuvensesteenweg/Woluwelaan ligt er al maanden als een bouwwerf bij.

Werknemers ontslaan

Ook bij restaurant Pirate Café is het vechten tegen het faillissement. "We moesten noodgedwongen al acht werknemers ontslaan", aldus eigenaar Yanni Papadimitriu. "Als de werken niet snel hervatten, dan vrees ik dat we een faillissement maar moeilijk zullen kunnen vermijden." In speelhal Family Center bedraagt het omzetverlies 40 procent. "Ik begrijp dat de klanten weg blijven", zegt eigenaar Ghislain Goossens. "Wie wil nu door zo'n werf rijden?"

Beklag bij schepenen

Heel wat handelaars deden inmiddels al hun beklag bij het schepencollege in de hoop dat de gemeente hen een handje zou kunnen helpen. Daarom trok burgemeester Ingrid Holemans (Open Vld) gisteren naar enkele handelaars.

Kilometers omrijden

"In april kregen we van AWV te horen dat de werken ten laatste begin juni zouden hervatten, maar vandaag ligt alles er nog als de dood bij", zegt Holemans. "Op 2 juni hebben we samen met de gemeente al een brief naar het kabinet van minister Ben Weyts gestuurd, maar voorlopig hebben we nog geen antwoord gekregen. Daarom gaan we nu opnieuw een brief naar de minister sturen. Daarin zullen we onder meer de verzuchtingen van de handelaars opsommen en vragen om de werken zo snel als mogelijk te hervatten. Lukt dat niet, dan vragen we dat er iets gewijzigd wordt aan de verkeerssituatie. Bewoners en klanten van handelaars moeten kilometers omrijden, met bijkomend fileleed en tijdverlies als gevolg."


De gemeente en de handelaars sturen de brief eerstdaags naar het kabinet van Weyts en hopen ten laatste binnen een maand een antwoord te krijgen.