Staking bewakingssector op Zaventem net voor herfstvakantie afgewend: akkoord bereikt na ultieme verzoeningspoging

Photo News
Er zal volgende week dan toch niet gestaakt worden in de bewakingssector. Tijdens een ultieme verzoeningsvergadering werd vanavond een akkoord bereikt. De mogelijke chaos op de luchthaven van Zaventem tijdens de herfstvakantie is daarmee op het nippertje afgewend.

Het ongenoegen in de bewakingssector was al sinds juni bijzonder groot. Zo vroegen de bewakingsagenten al maanden meer koopkracht, betere werkomstandigheden en vooral hogere premies in ruil voor hun flexibiliteit. Een verzoeningsvergadering bracht woensdag weinig zoden aan de dijk en deze ochtend zaten de vakbondsafgevaardigden rond de tafel om zich te beraden over nieuwe acties. Dinsdag protesteerden 350 bewakingsagenten al een eerste keer aan het NAVO-hoofdkwartier in Evere, waardoor er op de luchthaven van Zaventem een tekort aan agenten was en er wachtrijen tot twee uur waren.

“Vanochtend werd duidelijk dat de actiebereidheid bij het personeel heel groot is omdat de mensen het beu zijn”, liet ACV-vakbondssecretaris Steve Rosseel vanmiddag weten. “Maar op vraag van het ministerie kwam er vanmiddag alsnog een ultieme verzoeningsvergadering.”

En die wierp haar vruchten af. Kort voor 19 uur kwam er witte rook. Zo gaat de koopkracht dit jaar nog met 200 euro omhoog via ecocheques en komt er volgend jaar een stijging van 1,1 procent op de effectieve lonen. Voorts gaan ook de premies op zaterdag en zondag met 3 procent omhoog. Oudere werknemers krijgen bovendien een extra vrij weekend en werknemers van boven de 60 krijgen een extra dag verlof.

Volgens de vakbonden worden de acties tijdens de periode van consultaties opgeschort. Daarmee wordt op het nippertje chaos op Zaventem afgewend.

Het ontwerpakkoord wordt de komende dagen voorgelegd aan de achterban. Op 7 november zit men opnieuw rond de tafel om het akkoord te finaliseren.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ron van der Sneppen

  Ik ben werkzaam in de transport sector, bij ons geen flexibiliteit vergoeding, geen extra premies voor nachtwerk, niks nul de botte. Waarom altijd staken tijdens een verlofperiode zodat je Jan modaal zen vakantie verkloot. Vakbonden doen op deze manier niks anders als haar en nijd onder de mensen verspreiden.

 • Vaneylen Pierre

  De "Sabena" mentaliteit geraakt nooit weg van Zaventem. Sluit dat ding gewoon , goed voor't milieu. Wordt méér dan tijd dat ze daar met beide voeten op de grond staan.Wij zijn over gans de lijn, internationaal gezien véél te duur. De vakbonden hebben enkel een korte termijn visie met zicht op hun eigen portemonee en natuurlijk via de dop die ze uitkeren.

 • Gwenaël De Temmerman

  Ik heb er recent anderhalf jaar met heel veel plezier gewerkt. Maar de omstandigheden, verloning, bedrijfscultuur en terugkerende economische werkloosheid (soms 2 maanden op een jaar) hebben mij gedwongen om te vertrekken. Een verloop van 40% per jaar zegt genoeg over de omstandigheden. Dit akkoord is maar een magere troost, de kern van het probleem wordt niet aangepakt en de mensen zullen uitgeperst blijven worden...

 • alfons moons

  Oplossing ? Gewoon via Keulen, Dusseldorf, Maastricht of Eindhoven ! Véél klantvriendelijker !

 • Kathleen Anthierens

  Een militair krijgt voor een zaterdag of hij nu 2 uur of 10 uur werkt 41 euro premie, hij krijgt wel ook zijn uren terug maar dit is een aalmoes vergeleken met andere diensten!